Intervju: Ivan Karić, Zeleni Srbije

Izvor: OK Radio - IvanTrajkovic - Subota 15.10.2016 - 15:37

 

1. Vaša stranka je u Parlamentu u koaliciji sa SPS i JS. Koliko su slične politike Zelenih i SPS?

Mi smo se pred izbore dogovorili da nastupimo zajedno sa Socijalističkom partijom Srbije. Definisali smo nekoliko ekoloških i zelenih tačaka oko kojih smo se složili i krenuli u kampanju. Očigledno je, da je taj savez bio više nego uspešan. Politike energetske efikasnosti, zelenog energetskog preobražaja, otvaranje zelenih radnih mesta, nezaposlenost mladih i zaštita životne sredine su bile okosnice zajedničkog delovanja. U narednom periodu nam predstoji borba da realizujemo neke od ovih politika i da poboljšamo život građana i građanki u Srbiji.

2. Narodni ste poslanik u zadnja dva saziva Parlamenta, kao i u aktuelnom sazivu. Šta biste izdvojili kao ključne momente Vašeg delovanja u Parlamentu?

Prethodne 4 godine su označile Zelene Srbije kao jedinog političkog borca za bolje okruženje i zdraviju životnu sredinu. Najznačajnija borba jeste Za Srbiju bez GMO. Osim toga, Zeleni su u Narodnoj skupštini postavili preko 100 pisanih pitanja predstavnicima Vlade. Na neki način, izdvojili smo se kao ekološki ombudsman u Srbiji. Inicirali smo nekoliko veoma značajnih Javnih slušanja, otvorili Zelenu poslaničku kancelariju za komunikaciju sa građanima, uspostavili Zeleni poslanički forum za promociju zelene ekonomije i inovacija i aktuelizovali mnoge ekološke akcidente i katastrofe koje su se dešavale, a ostale bi neprimećene u javnosti da nije bilo Zelenih Srbije. Smatram da nas je javnost prepoznala kao iskrene borce za zdraviju budućnost.

3. Zeleni su, čini se, jedina politička opcija kojoj je primarni cilj delovanja Ekologija i zaštita životne sredine. Šta je do sad urađeno na ovom polju?

Nažalost, ne mnogo. Najviše problema, još uvek, imamo sa istorijskim zagađenjem. U međuvremenu, poslednjih 26 godina, niko od političkih elita nije imao dovoljno snage, ni znanja da preokrene ekološku situaciju u Srbiji. Pojavom Zelenih Srbije na političkoj sceni, počelo je da se priča o zagađenju, o zaštiti, o zelenoj ekonomiji, o celim gradovima obolelim zbog velikih kompanija koje su mislile samo na profit, a ne i na zdravlje lokalnog stanovništva. Zahvaljujući Zelenima Srbije „ekologija“ postaje politička tema i konačno stiže na agendu Vlade Srbije. Započeli smo sa usaglašavanjem legislative, podržavanjem ekoloških projekata, organskom proizvodnjom, energetskom efikasnošću... Sve to nije dovoljno, Zeleni u Srbiji nisu zadovoljni, ali smo spremni da zavrnemo rukave i počnemo svi zajedno da obnavljamo i čistimo našu Srbiju. Da bi građani bili zdraviji, zadovoljniji i nasmejani. To je cilj Zelenih Srbije.

4. Koliko je politika Zelenih prisutna u državama EU i samoj Evropskoj administraciji? Koliko smo daleko - ili blizu EU - po tom pitanju?

Zelena i ekološka politika je postala standard u EU. Danas je nezamislivo raditi bilo šta u životnoj sredini bez najviših ekoloških standarda. Evropa je danas mesto, gde ekonomski razvoj ne sme biti na štetu ekološke bezbednosti, zagađenja i zdravlja ljudi. Nažalost, „ekološki“ put Srbije je veoma dugačak i još uvek postoje ekonomski centri moći koji svoj profit predpostavljaju zdravlju građana i zaštiti prirode. Moramo biti spremni da menjamo navike i da odustanemo od pogubnog neoliberalnog kapitalizma koji podrazumeva samo izrabljivanje ljudi i prirodnih resursa. Zbog toga smo mi pozvali sve zelene i ekološke snage u Srbiji da se objedinimo u jedan veliki ZELENI FRONT. Na tome radimo već više od pola godine. Razgovarali smo sa preko sto udruženja, asocijacija, pokreta, ekspertima, manjinskim organizacijama i drugim partijama, i uvereni smo da smo na pravom putu. Okosnicu ZELENOG FRONTA čine Zeleni Srbije i Zelena ekološka partija-Zeleni i pozivamo sve zainteresovana da nam se pridruže u daljoj ekološkoj i zelenoj tranziciji Srbije, koju mi možemo i hoćemo da sprovedemo.

5. Ekologija ima značajno mesto u Poglavljima o pridruživanju Srbije EU. Na koji način Zeleni mogu da pomognu kako bi se ova poglavlja što brže zatvorila?

Zeleni Srbije, i ceo Zeleni front, na Poglavlje 27 gledaju kao na najizazovniji i najkompleksniji posao u budućnosti. Zeleni su u stanju da svojim međunarodnim statusom, položajem i kontaktima pomognu da se ovo poglavlje što pre otvori, za početak. Sa druge strane, mi imamo dovoljno stručnih kadrova koji su u stanju da iznesu ovaj zahtevni posao. Smatramo da je osnivanje novog, posebnog ministarstva neophodno pre otpočinjanja pregovora za Poglavlje 27. Zeleni su uvereni da je zeleni fond neophodan za realizaciju mnogobrojnih projekata koji nas očekuju i za realizaciju nagomilanih ekoloških problema koji nas okružuju. Sigurni smo da je ekonomija 21. veka zelena i kružna (cirkularna) ekonomija. Srbiji je neophodna zelena ekonomija i zelena industrijska transformacija. Otvaranjem zelenih radnih mesta u narednih 5 godina moglo bi da se zaposli 150.000 građana, u oblastima energetike, poljoprivrede, industrije, građevinarstva, proizvodnje i prerade hrane, turizma, trgovine, transporta, urbanizma, ekoloških inovacija i IT sektora. ZELENI FRONT može da podrži i realizuje projekte smanjenja rasipanja energije i korišćenja obnovljivih izvora energije kako bi izbegli energetsko siromaštvo. Promene načina života i ishrane. Otvaranje zelenih radnih mesta i smanjivanja nezaposlenosti mladih. Uklanjanje uzroka pogoršanja zdravlja zbog loše ekološke prakse i prekomernog zagađenja. Zaustavljanje degradiranja zemljišta i prostora, kao i sveobuhvatnim programima pošumljavanja i biološke rekultivacije.

 

Ivan Trajković

Pregledaj sve blogove

Komentari

blog comments powered by Disqus