Nazad

Mošti SURDULIČKIH MUČENIKA projavile MIOMIRIS

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 04.01.2018 - 08:40

U vojnoj kapeli Svetog Atanasija Velikog u Vranju blagouhanim mirisom projavile su božansku silu mošti Svetih Surduličkih mučenika.

Ikona Surduličkih mučenika. Foto: Eparhija vranjska

To znači da se od moštiju osetio prijatan miris, pojava karakteristična u pravoslavnom svetu kada se iz moštiju svetitelja oseća miomiris koji se ne može uporediti ni sa jednim ovozemaljskim mirisom.

Prema navodima iz Eparhije vranjske, Episkop vranjski Pahomije svojom gramatom, dodelio je vojnoj kapeli Svetog Atanasija Velikog u Vranju delove moštiju Svetih Surduličkih i Jasenovačkih mučenika pre ovog događaja.

Molitvama Svetih Surduličkih i Jasenovačkih mučenika, neka nam Gospod Bog podari razum, mudrost, krepost, smirenje duše, a naš narod i hristoljubivu vojsku zaštiti i sačuva od svakog iskušenja i nedaće - kažu iz Eparhije vranjske.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve je na predlog Eparhije vranjske u maju prošle godine u diptih svetih uvrstio Svete Surduličke mučenike.

Reč je o oko 20.000 stradalih Srba, po zvaničnim podacima nekoliko komisija, sa područja juga Srbije koji su pobijeni u Surdulici u jesen 1915. godine, za vreme Prvog svetskog rata, nakon okupacije ovog dela zemlje od strane Bugarske.

Za dan praznovanja Surduličkih mučenika, Sveti Arhijerejski Sabor je odredio 29. maj, dan kada su njihove Svete mošti pohranjene u Spomen-kosturnicu 2010. godine.

Mošti mučenika bile su pohranjene u Spomen-kosturnici u Surdulici koja je podignuta 1924. godine.

Bugarski okupatori su 1943. godine do temelja srušili Spomen-kosturnicu, a mošti zakopali na više lokacija, pa i na Starom surduličkom groblju.

U maju 2010. godine ti zemni ostaci su svečano vraćeni i pohranjeni u Spomen-kosturnicu, obnovljenu 2009. godine.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: