Nazad

40 radnika VIŠAK u javnom sektoru u Bujanovcu

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Nedelja 12.11.2017 - 02:52

Vranje – Predstavnici lokalne samouprave u Bujanovcu se nadaju da će, iako sa zakašnjenjem, uspešno izvršiti racionalizaciju broja zaposlenih u javnom sektoru, gde je 40 prekobrojnih radnika.

Opština nudi socijalni program FOTO: D. Ristić/OK Radio

Načelnik Opštinske uprave u Bujanovcu, Fadil Aliti kaže za OK Radio da je lokalna vlast svesna da se sa racionalizacijom kasni, ali se na tome ubrzano radi, tako da se vrlo skoro nazire rešenje ovog problema.

Broj zaposlenih u Opštinskoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama mora biti sa 507 smanjen na 467 zaposlenih.

Prema Alitijevim rečima, olakšavajuća okolnost po opštinske vlasti predstavlja činjenica da poveliki broj zaposlenih, njih 27 ima dve godine ili manje do penzije, tako da će oni programski biti zbrinjeni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Očekuje se da se ostalih 13 radnika iz javnog sektora dobrovoljno javi na poziv za socijalni program koji je ponuđen svim zaposlenima.

- Iako je zakonom predviđeno da se otpremnine isplaćuju u visini od po 200 evra po godini radnog staža, mi nudimo 250 evra, tako da očekujemo zadovoljavajući odziv, prvenstveno onih kojima je ostalo malo do penzije.

Sredstva ćemo predvideti u budžetu za 2018. godinu, jer je to naša obaveza.


Sa realizacijom racionalizacije se kasni, jer zaista nije lako nekoga tek tako otpustiti i poslati kući – kaže Aliti.

On kaže da će odluku o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru Opštinsko veće doneti sledeće nedelje, a lokalna Skupština potvrditi na prvoj narednoj sednici.

- Prema nekim nezvaničnim najavama, do 2020. godine, broj zaposlenih u javnom sektoru u Bujanovcu bi trebalo da se dodatno smanji na maksimalnih 405 i tada će biti mnogo teže izvršiti racionalizaciju – ocenjuje Fadil Aliti.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: