Nazad

52. Borina nedelja, UPRKOS SVEMU

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 15.03.2018 - 12:30

Uprkos višestrukim nevoljama i nerazumevanju gradskih vlasti, 52. „Borina nedelja“ biće održana u Vranju i Beogradu od 23. do 29. marta, najavio je u ime organizatora Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice „Borisav Stanković“.

Cera:

Mihailović je program manifestacije ocenio „živim i zanimljivim“ i rekao da će biti organizovan paralelno u Vranju i Beogradu, uz podršku Srpskog književnog društva i Udruženja književnika Srbije.

On navodi da je finansiranje „Borine nedelje“ još uvek neizvesno, jer se organizatori, kako je rekao, suočavaju sa nerazumevanjem prvenstveno lokalne samouprave.

- Imamo niz pokazatelja da gradske vlasti nisu voljne da sarađuju, što za nas nije iznenađenje.

Ali, isplivavali smo do sada, pa će tako biti i ove godine, čak iako budemo prinuđeni da iz svojih džepova damo novac za održavanje jedne ovako važne manifestacije
– rekao je Mihailović.

Na pitanje čiji su to džepovi, on navodi da se radi o članovima Saveta Književne zajednice i drugih književnih institucija, akademika i uglednih poslenika kulture, koji imaju svest da se radi o programima od izuzetnog značaja za srpsku književnost i kulturu.

Mihailović dodaje da je Književna zajednica aplicirala na lokalnom konkursu za projekte iz kulture, ali je problem u činjenici da je on, suprotno zakonu, raspisan tek 5. marta i traje do 5. aprila, kada će „Borina nedelja“ uveliko biti završena.

- Iako zakon dozvoljava da se projekti od izuzetnog značaja finasiraju i mimo konkursa, gradska vlast ne pokazuje dobru volju za tako nešto.

Čak smo nezvanično dobili naznake da bi nam mogli tražiti i plaćanja zakupa za salu u kojoj će biti održan program, za koji se ulaz ne naplaćuje, što bi bio presedan u svetskim razmerama
– navodi Mihailović.

Finansijska podrška je zatražena i putem konkursa Ministarstva kulture, kaže on i dodaje da je začuđujuće da državne strukture staju iza „Borine nedelje“, a lokalne ne.

Govoreći o potrebnim sredstvima, Mihailović kaže da je donja granica za realizaciju programa ovog obima sa pedesetak učesnika i saradnika, uključujući i novčani deo nagrade „Borisav Stanković, otprilike 2,5 miliona dinara, a optimalna suma oko tri do četiri miliona.

Iako to zvuči mnogo, dodaje on, treba imati u vidu da se oko polovine te sume vraća u budžet kroz poreze i doprinose na autorske honorare i usluge.

- Umesto da se jedna ovakva manifestacija podrži, ovde se postavlja pitanje da li će se nagrada koja se dodeljuje preko 50 godina, uručiti na ulici ili u sali koja mora da se plati.

To je jedna anticivilizacijska situacija koju Vranje sebi ne sme da dopusti, bez obzira na politiku, ovu ili onu
– rekao je prof. dr Aleksandar Jovanović, član Saveta Književne zajednice „Borisav Stanković i dugogodišnji član žirija za dodelu Borine nagrade.

52. „Borina nedelja“ biće otvorena 23. marta besedom Dušana Kovačevića, prošlogodišnjeg laureata nagrade „Borisav Stanković“.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: