Nazad

Borina nagrada GROZDANI OLUJIĆ

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 15.03.2018 - 12:30

Vranje - Grozdana Olujić ovogodišnja je dobitnica nagrade „Borisav Stanković“, saopštila je Književna zajednica koja nosi ime velikog pisca.

Roman više od pola veka čekao na objavljivanje FOTO: D. Ristić/OK Radio

Žiri za dodelu nagrade „Borisav Stanković“ je naglasio da se priznanje dodeljuje za celokupno delo Olujićeve, sa posebnim osvrtom na prošlogodišnji roman „Preživeti do sutra“ u izdanju Srpske književne zadruge.

- Izuzetno značajno za različita područja srpske književnosti, delo Grozdane Olujić obeležava posebnu tematiku i pripovednu modernizaciju srpske književnosti u šezdesetim godinama 20. veka.

Procenjeno je da Grozdana Olujić demonstrira nov pripovedni postupak, nov koncept oblikovanja likova, dramatične predstave o emancipaciji mladosti u odnosu na zatečene i okamenjene društvene i običajne odnose, lirizaciju proznog izraza koja počiva na životnom tempu gradskog čoveka, pa je otud nervozna i temperamentna, kao i problemske sadržaje životnih iskustava modernog čoveka
– stoji u obrazloženju žirija.

Kuriozitet vezan za roman „Preživeti do sutra“ je da je napisan davne 1962. godine, ali je ostao neobjavljen preko pola veka zbog „nestandardnog tretmana“ istorijskih događaja vezanih za Drugi svetski rat.

Žiri za dodelu Borine nagrade, po opštim ocenama, nakon Ninove i Andrićeve, treće najznačajnije nagrade za prozni rad u Srbiji, odlučivao je u sastavu dr Slađana Jaćimović, Aleksandar B. Laković i predsednik dr Milo Lompar.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: