Nazad

Crkve i verske zajednice na PROJEKTNOM FINANSIRANJU

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 08.11.2017 - 07:59

Gradske vlasti donele su odluku da se, počevši od naredne godine, lokalna samouprava uključi u projektno sufinansiranje crkava i verskih zajednica koje deluju na teritoriji Vranja.

Grad do sada finansirao izgradnju i obnovu crkava FOTO: OK Radio

Ka uvođenju ove novine načinjen je prvi korak, a to je usvajanje pravilnika o načinu, postupku i kriterijumima za dodelu sredstava crkvama i verskim zajednicama iz budžeta grada Vranja.

To je bilo neophodno kako bi se započelo projektno finansiranje verskih zajednica po zakonskom okviru, kaže Zorica Jović, gradska većnica za kulturu, obrazovanje, informisanje i verska pitanja.

Prema usvojenom pravilniku, pravo na podnošenje prijave na javni konkurs za dodelu sredstava imaju sve crkve i verske zajednice koje se nalaze na teritoriji Grada i koje će program ostvarivanja opšteg dobra i zajedničkog interesa realizovati na teritoriji grada Vranja – kaže gradska većnica.

Za sada je nejasno koje su to crkve i verske zajednice na teritoriji grada potencijalni korisnici budžetskih sredstava, osim Srpske pravoslavne crkve, jer još uvek nema zvanične evidencije o tome.

- Nakon usvajanja pravilnika, tek treba da se donesu kriterijumi za projektno finansiranje i drugi akti koje će usvojiti Gradsko veće – kaže Jovićeva.

U ovom trenutku nema ni procene koliko će para iz gradskog budžeta biti predviđeno za sufinansiranje crkava i verskih zajednica, ali će to morati da se definiše vrlo skoro, već do kraja novembra, kada se obično donosi predlog budžeta.

Do sada je izdvajanje gradskih para za ove svrhe bilo regulisano zaključcima Gradskog veća.

- Mi nismo do sada imali neke posebne zahteve, osim infrastrukturnih, tako da je novac odobravan za finansiranje radova na izgradnji crkava.

To je bio slučaj sa crkvom u Bunuševcu i obnovom konaka u Prohoru Pčinjskom
– navodi većnica.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: