Nazad

DANI GLJIVA na Vlasini

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 20.07.2017 - 09:59

Vranje - Na Vlasini u petak počinje međunarodna manifestacija „Dani gljiva“, koju organizuje „Eko Vlasina“ iz Vlasotinca.

Gljivari kreću u akciju. Foto: Vladimir Ilić/OK Radio

„Dani gljiva“ se po prvi put organizuju na Vlasini, a obuhvataju traženje gljiva, njihovu izložbu, edukaciju stanovništa, kao i brojne prateće sadržaje.

Žaklina Stefanović, član Udruženja „Eko Vlasina“, kaže da će manifestacija trajati tri dana.

- S obzirom da  je naše udruženje član Mikološko - gljivarskog saveza Srbije, obaveza nam je da jednom godišnje organizujemo dane gljiva, što podrazumeva gljivarenje, sakupljanje što većeg broja vrsta, kako bi se videlo koje vrste gljiva rastu na ovim prostorima.

Traga se za onim vrstama koje bi se stavile na listu zaštićenih  zakonom.

S obzirom da u ovo doba godine nema gljiva na nadmorskoj visini na kojoj je Vlasotince, manifestaciju smo prebacili na Vlasinu
- navodi Stefanovićeva.

Ona dodaje da na Vlasinu dolaze gljivari iz Grčke, Hrvatske i Bugarske.

Pored branja gljiva u subotu, za nedelju je planiran obilazak Vlasinskog jezera brodićem, uspon na Čemernik i sportski ribolov.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: