Nazad

Dogodine DIGITALIZACIJA Skupštine Vranja

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 07.11.2017 - 10:30

Skupština grada Vranja bi naredne godine mogla da pređe na digitalni rad, ukoliko se ostvare planovi lokalne samouprave.

Dizanje ruku odlazi u istoriju FOTO: D. Ristić/OK Radio

U skladu sa vremenom i razvojem tehnologija, uskoro bi skupštinski materijal na gomili papira i glasanje podizanjem ruku trebalo da ode u istoriju.

Skupština grada Vranja ima bazičnu opremljenost za prelazak na digitalni sistem rada, kaže predsednik gradskog parlamenta, Dejan Tričković.

- Dobra volja kod nas postoji, ali će ipak, biti potrebna i izvesna ulaganja.

To se u minimumu odnosi na tablet računare, ako ne već na pojedinačne elektronske jedinice, kao u Narodnoj Skupštini
– kaže Tričković.

Prema njegovim rečima, za narednu godinu je predviđena i rekonstrukcija skupštinske sale, tako da će veliki deo sredstava biti upotrebljen u tu svrhu.

Ipak, predstavnici UNDP-ja su izrazili spremnost da jedinicama lokalne samouprave, koje su spremne da počnu sa digitalizacijom svojih parlamenata, pomognu obezbeđivanjem besplatnog softvera, što će biti olakšanje za vranjsku Skupštinu.

- Ovu temu bi trebalo da detaljno razmotrimo sa IT službom Gradske uprave, ali mislim da je naš server u mogućnosti da odgovori ovom zadatku, tako da će jedino ulaganje biti u tablet računare za odbornike – ocenjuje predsednik gradske Skupštine.

Tričković je prošle nedelje prisustvovao konferenciji “Stvaranje digitalnih lokalnih skupština" u Novom Sadu, gde se sa kolegama iz drugih lokalnih parlamenata u Srbiji upoznao sa prednostima pripreme i vođenja sednice u digitalnom okruženju.

Iskustva kolega iz Novog Sada govore da digitalizacija daje brojne prednosti, kao što su ušteda u materijalu, pre svega papiru, transparentnost u radu, smanjenje mogućnosti za korupciju, kao i približavanje rada parlamenta građanima.

Iz UNDP-ja, organizatora ove konferencije, su najavili nastavak podrške u sprovođenju digitalizacije, u vidu besplatnog softvera i obuke predstavnicima svih lokalnih parlamenata.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: