Nazad

EU podržala brendiranje VLASINSKOG MEDA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 14.09.2017 - 16:36

Vranje - Na godišnjem sastanku Upravnog odbora razvojnog programa Evropski PROGRES, održanom na Vlasinskom jezeru, predstavljen je projekat zaštite geografskog porekla vlasinskog meda.

Vlasinski med je izuzetno kvalitetan i čist FOTO: Dejan Ristić

Ovim projektom će, kako je najavljeno, pčelari iz Udruženja „Matica“ iz Surdulice, ali i okolnih mesta sa područja Vlasine, unaprediti konkurentnost svoga meda, dok će kupci imati proizvod sa garantovanim kvalitetom.

 

U radu sastanka kojim predsedava Ministarstvo za evropske integracije Vlade Srbije, učestvovali su predstavnici relevantnih ministarstava, 34 opštine obuvaćene programom Evropski PROGRES, predstavnici razvojnih agencija i projekata, civilnog društva i donatori – predstavnici Evropske unije i Vlade Švajcarske.

 

Projekat finansiraju sa 40 hiljada evra, Evropska Unija i Vlada Švajcarske.

 

Marko Vujačić, nacionalni menadžer Evropskog PROGRES-a kaže za OK Radio da projekat treba da pomogne proizvođačima meda sa čitavog područja Vlasine da imaju konkurentniji proizvod na tržištu.

 

- Najmanje 80 proizvođača meda će moći da koristi ovu oznaku, što će značiti dodatni kvalitet i mogućnost da svoj proizvod plasiraju po nešto višim cenama.

 

Projekat je praktično gotov, svi elaborati koji su tiču izdavanja su završeni i sada je na proizvođačima da ispoštuju sve propise i koriste ovu oznaku, a kupci će biti sigurni u dodatni kvalitet – kaže Vujačić.

 

On dodaje da će vlasinski med sa zaštićenim poreklom biti sigurno konkurentniji na evropskom tržištu, a bez većih dodatnih ulaganja.

 

Karakteristike vlasinskog meda su tamna zlatnožuta boja i aroma lekovitih biljaka.

 

Da je reč o izuzetno kvalitetnom i čistom medu govori i podatak da 7 do 8 dana nakon što se med izvadi, bez obzira na visoku temperaturu, odmah počinje da se kristališe, kažu pčelari sa Vlasine.

 

Sprovođenje Evropskog PROGRES-a, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržavaju sa ukupno 24,46 miliona evra.

 

Za poslednje tri godine, pod okriljem programa je sprovedeno oko 200 projekata, koji su doprineli otvaranju 300 novih radnih mesta, a još toliko radnika radi na sezonskim poslovima.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: