Nazad

GRAD finansira zapošljavanje 10 NOVIH LEKARA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 03.01.2018 - 10:07

Odbornici Skupštine Vranja usvojili su na poslednjoj sednici u 2017. godini Strategiju javnog zdravlja na teritoriji grada za period od 2018. do 2025. godine.

Stanković: Smanjiti odliv lekara u inostranstvo FOTO: D. Ristić/OK Radio

Kako je istaknuto, reč je o izuzetno važnom strateškom dokumentu, kojm se daju smernice za organizovaniji i bolji rad zdravstvenih ustanova.

Prema rečima Miroljuba Stankovića, gradskog većnika za zdravstvo, usvojeni dokument daje pokazatelje o oboljevanju stanovništva na teritoriji grada, kao i podatke o natalitetu, fertilitetu i mortalitetu.

- To nije “zaključan” dokument, već je nešto što će da se menja svake godine u zavisnosti od parametara koje nam dostavlja Zavod za javno zdravlje (ZZJZ).

Plansko poboljšanje stanja javnog zdravlja moramo da baziramo na osnovu tih pokazatelja
– navodi Stanković.

On ističe da su prevashodni strateški ciljevi vezani za javno zdravlje na teritoriji grada, izgradnja Hirurškog bloka, restrukturiranje ostatka Bolnice preko Kancelarije za javna ulaganja i unapređenje preventivne zdravstvene zaštite.
 

I MIGRANTI U STRATEGIJI
Realnost nam nameće i nove probleme, kao što su oni vezani za migrantsku krizu, navodi Miroljub Stanković.
- I to moramo da uzmemo u obzir, jer je to “dvosmerni kolosek” mogućih oboljevanja od njih ka nama i od nas ka njima – dodaje većnik Stanković.

U preventivi, akcenat je stavljen na zdravstvenu zaštitu stanovništva u ruralnim područjima, koja će biti ojačana zapošljavanjem novih lekara.

- Lokalna samouprava će, putem projektnog finasiranja na godinu dana, obezbediti zapošljavanje desetak lekara.

Oni će biti raspoređeni tamo gde je manjak zdravstvenih radnika, kako bi poboljšali zdravstvenu zastitu tamošnjeg stanovništva
– objašnjava Stanković.

Za ove namene, u gradskom budžetu za ovu godinu su opredeljena sredstva u visini od 12 miliona dinara.

Nakon što je gradska Skupština usvojila dokument, predstoji izrada pravilnika i formiranje komisije koja će vrednovati projekte.

Većnik Stanković napominje i da će se ovime ublažiti i odliv mladih lekara iz Vranja u druge sredine i inostranstvo.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: