Nazad

GRADSKI PARK: Raspisan javni poziv za rekonstrukciju

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 07.11.2017 - 11:47

Grad Vranje raspisao je javnu nabavku za izradu projektnotehničke dokumentaciju za rekonstrukciju gradskog parka.

Vranjski park ličiće na Zrinjevački u Zgarebu. Foto: OK Radio

Od zainteresovanih ponuđača za ovaj posao zahteva se da u projektu bude obavezno isplanirano uspostavljanje letnje scene u delu gde se nekada  nalazila “kućica strave” koja je u međuvremenu srušena.

Takođe, u javnom pozivu piše i da je potrebno da se projektuje muzički paviljon, sličan paviljonu u Zrinjevačkom parku u Zagrebu.

Planira se i rekonstrukcija postojećih staza, izgradnja novog dečijeg igrališta kao i zamena metalne ograde oko igrališta, živom ogradom.

U javanom pozivu nije navedeno čija je ideja da vranjski park dobije drugačiji izgled.


Slavoljub Stojmenović, većnik za infrastrukturu nije bio dostupan na pozive OK Radija, kako bi pojasnio ovaj nesvakidašnji javni poziv.

Nela Cvetković, izvršni direktor “Komrada”, navodi da će se ovo preduzeće baviti krajnjim uređenjem parka, odnosno održavanjem zelenih površina.

- Čitav projekat će ići preko grada, tako da mi nismo uključeni u njega u toj početnoj fazi.

Mi ćemo zelene površine srediti i održavati, ali sa projektom rekonstrukcije nemamo ništa
- dodaje Cvetkovićeva.

Novi projekat rekonstrukcije trebalo bi da obuhvati i zamenu kompletnog mobilijara, i to klupa, đubrijera, žardinjera i kandelabara.

Dok rekonstrukcija traje trebalo bi da se restauriraju i konzerviraju spomenici i biste, uz mogućnost da se svi, osim spomenika Bori Stankoviću prebace na adekvatnije mesto u parku.

Za ovako nešto prethodno treba dobiti saglasnosti od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.

Projektant će morati i da uradi plan rekonstrukcije postojeće česme u zapadnom delu parka i postavi nekoliko malih česama.

- Treba projektovati fontanu u baroknom stilu ispred spomenika Bori Stankoviću, dok u centralnom delu fontane može doći u obzir skulptura Koštane  iz mlađih dana u prirodnoj veličini od bronze, s tim da se voda lagano preliva preko tela.

Zelene površine dodatno obogatiti zelenilom, potrebno je i predvideti obnovu i formiranje travnjaka na ogoljenim površinama nastalim usled intenzivnog korišćenja i velike frekventnosti -
navodi se u pozivu za javnu nabavku.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: