Nazad

HAN: Sećanje na streljane Srbe iz Tetova

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 03.11.2017 - 11:46

Vranje - Na groblju u Prekodolcu kod Vladičinog Hana obeležena je 74. godišnjica od stradanja “Tetovskih mučenika”, viđenijih Srba koji su pobijeni u ovom mestu za vreme Drugog svetskog rata.

Spomenik

U novembru 1943. godine, nakon povlačenja italijanske vojske iz Makedonije, bugarska okupaciona vojska ulazi u Tetovo i hapsi deset najuglednijih građana srpske nacionalnosti.

Među uhapšenim Srbima bio je i Petar Starčević, nekadašnji šef žandarmerije Kraljevine Jugoslavije, jedan od najuglednijih ljudi u Tetovu i ugostitelj.

Nakon hapšenja,  tetovske Srbe odvode u Vladičin Han, svirepo ih muče u podrumu stanice policije i ubijaju ih 1. novembra 1943. godine.

Oni su sahranjeni na groblju u Prekodolcu, gde je podignut spomenik desetorici "Tetovskih mučenika" pored crkve Svetog Nikole.

Svake godine se tu služi liturgija u znak sećanja na nedužno stradale Tetovčane.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: