Nazad

HELP pomaže SMANJENJE SIROMAŠTVA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 06.11.2017 - 12:38

Grad Vranje potpisao je „Memorandum o razumevanju“ sa nemačkom organizacijom „Help“ u okviru projekta „Smanjenje siromaštva kroz mogućnost zapošljavanja u cilju pristupanja Srbije EU“.

Projekat finansira Švedska agencija za međunarodnu saradnju „SIDA“. Foto: S.Tasić/OK Radio

Projekat finansira Švedska agencija za međunarodnu saradnju „SIDA“, a realizuje „Help“ u saradnji sa Vranjem.

Memorandumom o razumevanju između Vranja i „Helpa“ definišu se okviri saradnje na projektu čiji je opšti cilj ukiljučivanje u socijalni i ekonomski ciklus zemlje i  smanjenje  siromaštva Roma i ostalih socijalno ugroženih društvenih grupa stanovništva.

Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja,  navodi da je cilj projekta  obezbeđivanje boljeg pristupa tržištu rada za mlade Rome i ostale socijalno ugrožene stanovnike Vranja.

- Ovo je nastavak trogodišnjeg projekta,a projektne aktivnosti će se ralizovati  kroz komponente samozapošljavanja dodelom grantova u opremi, povećanjem zapošljivosti  mladih organizovanjem radne prakse i izgrađivanja kapaciteta neformalnih sakupljača  sekundarnih sirovina  organizovanjem različitih vidova obuka.

Projektom je u svim ciljnim gradovima  i opštinama planirana  dodela ukupno 310 grantova u vrednosti od 1.500, 2.400 i 3.600 evra, kao i plaćeno stažiranje za 25 mladih  bez zvaničnog školskog obrazovanja
- kaže Milenković.

Bane Stanojković, šef kancelarije „Helpa“ u Vranju, kaže da će poziv za prijavljivanje za  sve zainteresovane za uključivanje u ovaj projekat  biti raspisan  početkom januara.

- Prva komponenta projekta se odnosi na dodelu grantova u robi i mašinama za pokretanje ili unapređenje  posla, druga komponeta je stručna praksa  a treća se odnosi na sprovođenje mera gde će postojati tipske regionalne deponije, za koje će gradovi i opštine dobijati  smećare za prevoz kao i kante za smeće.

Pokazni primer biće upravo 19 gradova i opština gde će se ovaj projekat realizovati, kako bi iskustva iz treće komponente mogla da se primene i prošire na čitavu zemlju
- dodaje Stanojković.

Ovaj projekat je ukupne vrednosti 2,05 miliona evra realizuje „Help“ od oktobra 2017. godine do septembra 2020. u 19 opština i gradova u Srbiji.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: