Nazad

Humanost bez granica: Počast DR ELSI INGLIS (FOTO, VIDEO)

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 20.09.2017 - 13:56

Pred spomenikom dr Elizabet Emsli Haton u krugu Doma zdravlja u Vranju, u sredu je odata počast dr Elsi Inglis, legendarne heroine Velikog rata i osnivača Bolnica žena Škotske.

Počast heroinama Velikog rata FOTO: D. Ristić/OK Radio

Povodom 100 godina od smrti dr Elsi Inglis, počast velikoj humanistkinji su odali predstavnici gradskog rukovodstva, potomci britanskih medicinskih misija u Velikom ratu, delegacije Vojske Srbije, Zdravstvenog centra Vranje, Medicinske škole, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije i SUBNOR-a.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je rekao da je naša dužnost da se setimo heroina koje su ispred sopstvenih, stavile živote naših vojnika i civilnog stanovništva.

- Tako su ove hrabre žene ostavile neizbrisiv trag u istoriji Vranja i cele Srbije.

Ovakvi primeri iz prošlosti pokazuju da čovečnost ne sme da poznaje granice i podsećaju nas da ljudi moraju biti povezani plemenitošću i dobročinstvom
– rekao je Milenković.

U ime četrnaestoro potomaka britanskih medicinskih misija u Velikom ratu prisutnih na svečanosti, prisutnima se obratio Toni Voterston, praunuk dr Elsi Inglis i takođe lekar po profesiji.

- Život i rad dr Elsi Inglis je jako bitan, jer mislim da ona snažno govorila u ime svih žena, pokazujući istovremeno svoju brižnu prirodu, ali i snažna uverenja.

Sve je to donela u Srbiju, koju je jako volela i gde je i sama bila voljena i veoma cenjena.

To je i poruka svim ovdašnjim ženama da mogu da stvari pokrenu na bolje, ne prihvatajući ne kao odgovor
– rekao je Voterston zahvaljujući se na toploj dobrodošlici.

Voterston je na početku svečanosti na gajdama odsvirao splet tradicionalnih škotskih pesama, a hor i orkestar Muzičke škole “Stevan Mokranjac” iz Vranja je izveo himnu “Bože pravde” i pesme “Tamo daleko” i “Dimitrijo, sine Mitre”.

Prethodno je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković za potomke britanskih medicinskih misija u Velikom rata priredio prijem, nakon čega je u velikoj sali Skupštine grada prikazan dokumentarni film “Lekar koji je lečio istoriju", koji govori o dr Žarku Vukoviću, istoričaru medicine koji je prvi doprineo da se humanitarne misije u Prvom svetskom ratu otrgnu od zaborava.

Potomci britanskih medicinskih misija su zatim posetili Medicinsku školu u Vranju koja nosi ime dr Elizabet Emsli Haton.

Članice savezničke medicinske misije tokom Velikog rata su, vođene humanošću i ne štedeći svoje živote, negovale stanovnike Vranja, boreći se sa epidemijama španskog gripa i pegavog tifusa.
 

    

    

 

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: