Nazad

I ZMIJE na Overloudu

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 28.07.2017 - 08:42

Vranje – Udruženje za zaštitu gmizavaca i zaštitu životne sredine „Poskok“ će u sklopu festivala „Overload“ u Vladičinom Hanu održati javnu edukaciju na temu „Zmije Srbije“.

Stanković sa svojim pitonom FOTO Udruženje

Edukacija će biti održana 4. avgusta u 18 sati ispred hanskog „Doma omladine“, a zainteresovani će videti i žive primerke zmija koje se mogu naći u Srbiji, uz jedan primerak pitona.

Cilj je upoznavanje sa vrstama zmija koje se mogu naći kod nas, kaže za OK Radio Vladica Stanković, predsednik udruženja, koji će se ovom prilikom naći u ulozi predavača.

- Svi izloženi primerci na edukaciji će biti neotrovni, a prikazaćemo i jednu zmiju koja nije sa našeg područja, to je karpet piton, kojeg ja lično čuvam.

Namera nam je i da razbijemo strah, prvenstveno kod dece i mladih, jer je strah od zmija nametnut, a ne urođen, kako se često misli.

Sve zmije su uhvaćene tokom intervencija koje smo imali ove godine i nakon predavanja će biti vraćene u svoje prirodno stanište.

U cilju boljeg upoznavanja, svi koji to žele će moći i da dodirnu zmije, jer se tako najbolje razbija strah
– kaže Stanković.

Na edukaciji će biti naglašeno da su zmije veoma korisne životinje i vrlo bitan faktor u lancu ishrane u prirodi, tako da njihovo ubijanje remeti prirodnu ravnotežu koja mora da postoji.

Vladica Stanković i udruženje „Poskok“ je ovog leta imalo pune ruke posla i veliki broj intervencija, prvenstveno u urbanim sredinama, gde su hvatali uglavnom neotrovne zmije.

Kada mu obaveze dozvole, Stanković drži i edukacije po školama, a ove godine ih je na teritoriji hanske opštine bilo pet.

Sa početkom nove školske godine, u septembru, Vladica Stanković će nastaviti da mališane edukuje o vrstama i korisnoj ulozi koju ove životinje imaju u prirodi.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: