Nazad

Izbor članova LAF-a mora IZ POČETKA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 15.11.2017 - 11:26

Postupak za izbor članova Lokalnog antikorupcijskog foruma grada Vranja (LAF) moraće da se ponovi, jer je jedna od kandidatkinja odustala od kandidature, potvrdio je zamenik gradonačelnika Nenad Antić i koordinator za integritet lokalne samouprave.

Antić: Moramo da poštujemo proceduru FOTO: D. Ristić/OK Radio

Iako je Vranje bilo gotovo pred samim formiranjem ovog važnog tela, kao jedina lokalna samouprava u Srbiji, izbor članova LAF-a moraće da se ponovi.

Antić kaže da izbor pada u vodu zbog toga što je jedna od kandidatkinja u međuvremenu odustala od članstva u LAF-u.

- Od troje izabranih, jedna kandidatkinja je odustala, a ovo telo ne može da funkcioniše sa dva člana.

Ne postoji drugi mehanizam za popunu članstva, tako da ćemo, morati da postupak izbora ponovimo
– objašnjava Antić.

On nije želeo da navodi više detalja, niti da govori o imenima, jer se radi o osetljivim mehanizmima i telu koje je zaduženo da se bavi borbom protiv korupcije, jednim od najvećih društvenih problema u zemlji.

Prema našim saznanjima, radi se o Đurđici Đorđević, koja je na poslednjoj sednici gradske Skupštine imenovana na mesto gradskog pravobranioca, što je mesto koje je nespojivo sa članstvom u LAF-u.

- Moramo da poštujemo demokratske principe, tako da ćemo u skladu sa Lokalnim antikorupcijskim planom, morati da proceduru ispoštujemo u potpunosti – navodi Nenad Antić.

Nakon Niša, koji je jedini u Srbiji formirao LAF pre nekoliko godina, Vranje je, uz podršku Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) i misije OEBS-a u Srbiji prešlo dobar deo puta do formiranja LAF-a.

Lokalni antikorupcijski plan, kao bazični dokument o strategiji borbe protiv korupcije na lokalu je donet 2015. godine, a ove godine je dopunjen primenom novih modela koje je usvojila Agencija za borbu protiv korupcije.

Za izbor članova LAF-a je formirana specijalna gradska komisija, koja bira na osnovu ustanovljene procedure.

Ovo telo bi trebalo da bude sastavljeno od predstavnika civilnog društva, medija, akademske zajednice i preduzetnika, dok će ciljne grupe biti organi i institucije lokalne samouprave, javna preduzeća, političke stranke, organizacije civilnog društva i mediji.

Druge mere u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou predviđaju i izradu planova integriteta lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova, kao i Pravilnika o načinu unutrašnjeg uzbunjivanja u lokalnoj samoupravi, javnim preduzećima i javnim ustanovama.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: