Nazad

Jubilej VEKOVNIKA: Marko Kraljević i vampir Čen na IZLOŽBI

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 12.03.2018 - 12:58

Povodom 10 godina strip serijala „Vekovnici“, autora Marka Stojanovića iz Leskovca, u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju će u ponedeljak u 19 sati biti organizovana izložba ovih izdanja.

Marko Kraljević u fantastičnim avanturama FOTO: Promo

„Vekovnici“ je avanturistički strip serijal o dvojici slučajnih partnera, misterioznom vampiru Čenu i ćudljivom besmrtniku Kraljeviću Marku koji u Evropi s kraja osamnaestog veka ukrštaju staze sa mitološkim bićima kao što su vodenjaci, psoglavi, todorci, ali i istorijskim ličnostima poput Mocarta, Miloša Obilića, Vuka Brankovića, Stevana Sinđelića, te književnim likovima kao što su Til Ojlenšpigel, doktor Faust, D’Artanjan, Frankenštajn, Hajduk Stanko i mnogi drugi.

Serijal je počeo svoj život na stranama Politikinog Zabavnika 2007. godine, i nastavio ga u albumima „System Comics-a“ sa šest do sada objavljenih izdanja.

„Vekovnici“ su 2011. godine doživeli i svoj spin off (podserijal), „Beskrvni“ (album Mrtva straža), što je, koliko je poznato, prvi pravi spin off u osamdesetogodišnjoj istoriji srpskog stripa.

Sve albume „Vekovnika“ i „Beskrvnih“ napisao je i uredio Marko Stojanović.

Na serijalu sarađuje preko šezdeset strip crtača i ilustratora iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Makedonije, tako da se može reći da je na izradi stripova do sada radila balkanska strip elita.

O popularnosti stripa govori i podatak da su „Vekovnici“ nedavno dobili i svoji akcionu figuru sa motivom Psoglavog, u najboljem stilu američkih strip junaka.

„Vekovnici“ su, sem Srbije, objavljivani su i u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Rumuniji, a takođe su bili predmet tri grupne izložbe koje su postavljene u Beogradu, Valjevu i Zaječaru.

Uz to, u sklopu festivala Balkanske smotre mladih strip autora u Leskovcu objavljeno je pet skicovnika „Vekovnika“, sa preko 150 strana skica, postavki i propratnog materijala korišćenog u radu na serijalu, uz sažete biografije gotovo svih autora koji su sarađivali na ovom serijalu u nekom svojstvu.
 
Stripovi iz serijala „Vekovnici“ i „Beskrvni“su do sada osvojili petnaestak nagrada na Međunarodnim salonima stripa u Beogradu i Velesu.

Nulti album „Vekovnika“, "Bajka i druge istine", dobio je nagradu za najbolje domaće strip izdanje za 2010. godinu na Osmom međunarodnom salonu stripa u Beogradu.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: