Nazad

Kad Vlada pomaže: MALINARI najavljuju ŠTRAJK GLAĐU

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 21.07.2017 - 09:45

Vranje - Iako je za vikend na sastanku prizvođača maline i hladnjačara sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem postignut dogovor da cena maline bude 160 dinara, u Pčinjskom okrugu niko od hladnjačara ne poštuje ovu odluku.

Maline, kamen spoticanja FOTO OK Radio/S. Tasić

To potvrđuju malinari iz Vranja, Vladičinog Hana i Surdulice.

Žarko Milenović iz Masurice kod Surdulice sumnja da će hladnjačari ispoštovati ono što je rečeno u Vladi Srbije.

- Ništa se ne poštuje predlog, hladnjače isplaćuju otkupljenu malinu od 110 do 120 dinara.

Imali smo kontakt sa proizvođačima maline iz zapadne Srbije, sačekaćemo  još dva dana da vidimo šta će se dogoditi, pa ćemo videti kako ćemo reagovati
- najavljuje Milenović.

Dobrivoje Radović iz  “Asocijacije malinara Srbije”, ukazuje da trenutna situacija u vezi isplate maline pokazuje ne samo nepoštovanje proizvođača na jugu Srbije, već u čitavoj zemlji, jer se i u zapadnoj Srbiji ne poštuje preporučena cena od 160 dinara po kilogramu.

- Imamo predlog, ne dogovor u Vladi Srbije kada su izvoznici i proizvođači maline  ministru Nedimoviću predočili na sastanku utiske iz Poljske, gde su boravili kako bi videli pravo stanje na tržištu maline.

U Vladi tada nije potpisan ni jedan dokument o ceni maline, sve je ostalo na nivou  razgovora i usmene preporuke.

Ministar nam je predočio da će hladnjače u roku od dva dana izaći sa  cenom od 160 dinara, međutim tek posle nekoliko dana samo je jedna veća kompanija ponudila cenu od 153 dinara
- navodi Radović.

Obrazloženje otkupljivača je da ne ide izvoz, da je ponuda velika što malinari demantuju činjenicama sa kongresa o proizvodnji maline, koje pokazuju da je u svim zemljama koje su vodeći proizvođači ovog voća proizvodnja opala za 20 do 60 odsto.

Po nalogu ministra poljoprivrede pre početka berbe maline urađena je procena toga koliki će prinosi biti, s obzirom na elementarne nepogode koje su u proleće zadesile zemlju.

Studija je pokazala da je ove godine u odnosu na ranije maline u Srbiji manje za 60 odsto.

Malinari  iz južne i zapadne Srbije sakupili su potpise na osnovu kojih će delegacija otići u Beograd i zatražiti sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kako bi rešio, kako kažu, “agoniju”.

Oni će Vučiću predočiti da otkupna cena maline ne sme biti niža od 220 dinara, koju traže na osnovu cene izvoza kilograma maline.

Ukoliko ovaj predlog ne bude usvojen, malinari najavljuju štrajk glađu.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: