Nazad

KNAUF i opština SURDULICA u klinču

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 31.10.2017 - 12:09

Vranje - Svojevrsni rat saopštenjima između fabrike „Knauf insulation“ i opštine Surdulica, nastavio se i u utorak, kada se prvo oglasila surdulička lokalna samouprava.

Fabrika kamene vune

U saopštenju koje je potpisao Novica Tončev, predsednik Skupštine Surdulice, navodi se da se izražava  iskrena zabrinutost zbog iznošenja “neistinitih saopštenja” od strane “Knauf Insulation” doo, u čijem sastavu posluje fabrika kamene mineralne vune u naselju Belo Polje.

Opština Surdulica tvrdi da se u javnosti manipuliše zastarelim i nepotupunim podacima o merenju koncentaracije štetnih materija u vazduhu i zemljištu u Surdulici.
 
- Oštra reakcija građana Surdulice i lokalne samouprave je usledila nakon što smo upoznati sa poslednjim preliminarnim rezultatima merenja koncentracije opasnih čestica koje “Knauf” proizvodi u vazduhu i zemljištu na teritoriji naše opštine.

Poslednje ispitivanje je u završnoj fazi, sprovode ga referentna lica i nalazi su neuporedivi sa rezultatima iz aprila i jula ove godine na koje se poziva menadžment “Knaufa”.

Javni interes je da se najnoviji konačni rezultati o stanju životne sredine u Surdulici objave i lokalna samouprava će to učiniti u najkraćem mogućem roku, tako da će javnost moći da utvrdi ko i zbog čega manipuliše činjenicama
- najavljuje Tončev.

On dodaje da je lično kao predsednik Skupštine opštine Surdulica zabrinut zbog kako kaže, činjenice da menadžment “Knaufa” ograniča poslovnu komunikaciju sa subjektima u Surdulici i otkazuje ranije poslovne ugovore zaključene sa lokalnim preduzetnicima.

- Ovakva reakcija “Knaufa” na protest i peticiju građana Surdulice nikako ne može da se kvalifikuje kao primer dobre poslovne prakse i društveno odgovornog poslovanja kompanije koja dolazi iz EU.

Zato još jedanput pozivamo menadžment “Knaufa” da preduzme hitne mere radi očuvanja životne sredine i zdravlja građana Surdulice, tako što će svoje poslovanje uskladiti sa zakonskom regulativom
- navodi se u saopštenju koje je potpisao Novica Tončev.

Sa druge strane,  kompanija “Knauf Insulation” obaveštava javnost da je u svom prethodnom saopštenju od 18. oktobra ove godine iznela činjenice o najnovijim dostupnim merenjima izvršenim na teritoriji opštine Surdulica, od strane kuće koju je angažovao Knauf Insulation, kao i od strane Instituta za zaštitu na radu iz Novog Sada, koga je angažovala opština Surdulica.

- Oba merenja potvrđuju da su sve emisije u granicama dozvoljenog, na osnovu Uredbe o uslovima za monitoring i zahtevima za kvalitet vazduha (Sl. glasnik RS, br. 11/10 i 75/10, 63/13).  

Kompanija takođe saopštava da ne želi da učestvuje u medijskom prepisivanju saopštenjima sa predsednikom opštine, te da se više neće oglašavati na ovaj način.

Knauf Insulation će, kao i do sada, nastaviti da posluje u svemu prema zakonima Republike Srbije, a preko nadležnih državnih institucija će rešiti sve nedoumice u vezi sa navodnim lažnim optužbama
- poručuju iz “Knaufa”.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: