Nazad

KNAUF: Sve radimo po ZAKONU i propisima EU

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 13.09.2017 - 10:27

Povodom peticije kojom se traži izmeštanje fabrike “Knauf Insulation” iz Surdulice, menadžment ove kompanije navodi da se njihovo poslovanje odvija u skladu sa zakonima Republike Srbije, uključujući zakone i regulative koji se tiču zaštite životne sredine.

Knauf: Optužbe protiv nas bez ijednog dokaza FOTO: knaufinsulation.rs

Peticija se potpisuje svakog dana u centru Surdulice i, kako najavljuju inicijatori ove akcije, tako će biti do kraja meseca.

Kao najveće probleme potpisnici ističu nedozvoljenu emisiju štetnih gasova iz dimnjaka fabrike, ispuštanje radioaktivnih komponenti, zagađenje reke Vrle i podzemnih voda otpadnom kiselinom i veliku količinu jalovine koja ostaje od proizvodnje.

Kompanija “Knauf Insulation” posluje u Srbiji od 2005. godine, kada je privatizovana fabrika kamene vune “Vunizol” iz Surdulice.

Od tada do danas, uloženo je preko 30 miliona evra investicija, od čega veliki deo na postrojenja za prečišćavanje vazduha i vode, kažu u “Knaufu”.

- U fabrici se, u skladu sa važećim zakonima, redovno vrše merenja izduvnih gasova i kvaliteta vode koji se ispuštaju iz fabričkih postrojenja, o čemu postoje izveštaji koji se redovno dostavljaju republičkoj Agenciji za zaštitu životne sredine.
 
Tehnologija i postrojenja u Surdulici se ne razlikuju od onih u drugim fabrikama “Knauf Grupe” od kojih je većina u zemljama Evropske unije, a fabrika u Surdulici je po mnogim parametrima među najboljima u Evropi
– stoji u saopštenju koje je menadžment uputio OK Radiju.

Preduzeće “Knauf Insulation” trenutno zapošljava 132 radnika i još nekoliko stotina onih koji su angažovani kao kooperanti i redovno se plaćaju svi porezi, republičke i lokalne takse, a veći deo proizvodnje se izvozi.

- Zbog svega navedenog i s obzirom na činjenicu da je “Knauf Insulation” jedno od retkih uspešno privatizovanih preduzeća na jugu Srbije, u našem najvišem interesu je da gradimo dobre odnose sa svim zainteresovanim stranama, od kupaca i dobavljača, preko kooperanata, do lokalne zajednice.

Našoj fabrici nije dostavljen bilo kakav izveštaj o merenjima sa dokazima da zakonske regulative nisu ispoštovane.

Nijedna optužba na naš račun do sada nije potkrepljena niti jednim dokazom, osim paušalnim izjavama pojedinaca
– stoji u saopštenju kompanije uz konstataciju da je pokretanje peticije, kao izraza nezadovoljstva, legitimno pravo svakog pojedinca.

Kanuf podseća i da je opština Surdulica pokrenula nezavisna merenja kvaliteta vazduha na svojoj teritoriji, u saradnji sa Institutom za zaštitu na radu iz Novog Sada i da su ti rezultati javno dostupni.

- Pozivamo sve zainteresovane da zatraže od opštine uvid u rezultate tih merenja i da posete sajt Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije i zatraže uvid u naše izveštaje navodi se u saopštenju “Knauf Insulationa”.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: