Nazad

Ministarstvo popločalo VRANJSKU KALDRMU sa 10 MILIONA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 14.06.2017 - 12:46

Ministarstvo kulture odobrilo je gradu Vranju 9,9 miliona dinara za projekat “Vranjskom kaldrmom”, kojim je predviđena rekonstrukcija zgrade Selamluka i Muzej kuće Bore Stankovića.

Borina rodna kuća će biti sanirana nakon 50 godina FOTO: D. Ristić/OK Radio

Sredstva su odobrena nakon što je Grad učestvovao konkursu ministarstva pod nazivom “Gradovi u fokusu”.

Iznos od skoro 10 miliona dinara biće iskorišćen za kompletnu rekonstrukciju zgrade Selamluka u kojoj se nalazi Narodni muzej i kuće Bore Stankovića u Baba Zlatinoj ulici.

- Prezadovoljni smo odlukom Ministarstva kulture, jer ćemo biti u prilici da izvršimo sanaciju i konzervatorsko - restauratorske radove na Muzej kući Bore Stankovića i na zgradi Pašinog konaka.

Projektno - tehnička dokumentacija je spremna i odobrena od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, pod čijom su zaštitom oba ova objekta
– kaže gradska većnica za kulturu Zorica Jović.

Kako je za zvaničan gradski sajt izjavio gradonačelnik Slobodan Milenković, na izradi projekta “Vranjskom kaldrmom" kulturni poslenici su radili dugo i studiozno.

Reč o obimnom poslu i ova finansijska podrška je izuzetno značajna, jer svaki spomenik kulture u gradu zahteva ulaganja.

Vranje je po prvi put ušlo u program “Gradovi u fokusu" Ministarstva kulture, gde su predstavnici lokalne samouprave imali prezentaciju projekta, nakon čega je komisija odobrila finansiranje ova dva potprojekta.

Krajem sledeće nedelje bi trebalo da usledi potpisivanje ugovora o realizaciji  ova dva projekta, nakon čega bi trebalo da usledi raspisivanje javne nabavke i ugovaranje posla sa izvršiocima radova.

Grad Vranje je kod ministarstva apliciralo sa više potprojekata u okviru projekta “Vranjskom kaldrmom", kao što su izrada projektno - tehničke dokumentacije za gradski park, nabavku mašina za digitalizaciju za potrebe Istorijskog arhiva i nabavku klavira za Muzičku školu, ali će svi oni morati da sačekaju do druge prilike.

- Ministarstvo kulture je ove godine insistiralo na infrastrukturnim projektima, tako da ćemo sa ovim sredstvima rešiti ova dva goruća problema sa kojima se grad suočava, jer je sanacija Selamluka i Borine kuće zaista neophodna – objašnjava većnica Zorica Jović.

Muzej kuća Bore Stankovića ovih dana proslavlja 50 godina od osnivanja, a isto toliko je proteklo od njene prve rekonstrukcije.

Kako je zdanje sagrađeno polovinom 19. veka, već godinama postoji potreba za sanacijom, jer je ocenjeno da dotrajala konstrukcija predstavlja potencijalnu opasnost za mnogobrojne posetioce.

Zgrada Pašinog konaka, u kojoj se nalazi Narodni muzej u Vranju je čitav vek starija, a poslednji radovi na njoj su obavljeni 2014. godine i to samo na sanaciji krova koji je prokišnjavao, pa je za hitnu rekonstrukciju novac izdvojla lokalna smouprava.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: