Nazad

Nakon 20 godina JUMKO na SIGURNOM PUTU

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Subota 06.01.2018 - 13:09

Nakon 20 godina, „Jumko“ iz Vranja po prvi put ima ugovorene poslove za celu narednu godinu i već pravi planove za 2019. i 2020. godinu, za šta su pripremljene ozbiljne investicije, rekao je na konferenciji za novinare generalni direktor kompanije, Branislav Trajković.

U rezimeu protekle poslovne godine, generalni direktor kompanije „Jumko“ Branislav Trajković ističe da su ostvareni pozitivni rezultati, uz realizaciju veću za 20 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Izvoz je povećan za pet odsto, sa tendencijom daljeg rasta u poslovanju sa armijama Finske, Nemačke i Italije, kao i kupcima konca iz Švajcarske i Nemačke.

- Tokom protekle godine, „Jumko“ je dosta investirao u opremu i automatizaciju, a tako će se i nastaviti jer smo već izdvojili milion evra investicija u mašine za ovu godinu.

Naša najveća investicija je bila za pogon Balistike i jedan kontigent balističke opreme je već isporučen Ministarstvu odbrane Srbije
– rekao je Trajković i dodao da februara počinje i posao u ovom pogonu za inostrane kupce.

Prema njegovim rečima, „Jumko“ poslednjih 20 godina nije imao ovako veliku realizaciju poslova, što prati i povećanje broja radnika, tako da je kompanija raspisala konkurs za prijem tekstilaca sa iskustvom, ali i onih koji će se obučavati za rad u pogonu Konfekcije.

- Pored pogona u Vranju, imamo potrebu i za radnicima u Vladičinom Hanu, Poljanici, Radovnici, a 1. februra planiramo i otvaranje novog pogona u Bujanovcu, tako da planiramo da zaposlimo ukupno 100 do 150 novih radnika – najavio je Trajković.

Strateški plan „Jumka“ koji bi trebalo da bude ostvaren u 2018. godini je realizacija Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) i formalan ulazak vranjske komanije u sistem odbrambene industrije Srbije.
 

Direktor Trajković navodi da je, zahvaljujući Vladi Srbije i zaposlenima, „Jumko“ u situaciji da ima isplanirane poslove za celu ovu godinu i pravi planove za 2019. i 2020. godinu, što je uspeh kojim se retko koja kompanija može pohvaliti.
- To je istorijski događaj za nas, ali i za grad Vranje, jer pored sigurnog posla za 1.350 naših i još najmanje 500 radnika u kooperaciji, planiramo i nova zapošljavanja.
 

Oba ova projekta se realizuju uz podršku Ministarstva odbrane i Vlade Republike Srbije.

Vlada Srbije je Zaključkom od 21. decembra usvojila UPPR, kojim se svi državni poverioci „Jumka“ pozivaju da konvertuju svoja potraživanja.

- Kompanija najveće obaveze ima prema državnim poveriocima i to oko 80 odsto.

Postupak se nastavlja pred Privrednim sudom u Leskovcu i očekujemo da se vrlo brzo privede kraju
– kazao je generalni direktor.

Vranjski tekstilci su već prepoznati kao dugogodišnji partner odbrambenim snagama Srbije, a ozvaničenje ove saradnje se očekuje vrlo brzo, usvajanjem Zakona o prometu naoružanja i opreme.

- Jumko“ će imati stabilnu proizvodnju i sigurno tržište za plasman uniformi, opreme i zaštitne balističke opreme, dok će pripadnici sistema odbrane imaće jednog pouzdanog proizvođača.

Naravno, nakon zadovoljavanja potreba naših subjekata odbrane, naši proizvodi će se naći i na inostranom tržištu
– kaže savetnik generalnog direktora „Jumka“, Zoran Lubura.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: