Nazad

Nova odluka o KUĆNOM REDU: Kazna za ISTRESANJE POSTELJINE 8.000

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 19.07.2017 - 10:17

Novom odlukom o kućnom redu u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama, koju treba da usvoje odbornici Skupštine Vranja, definisane su obaveze stanara i korisnika poslovnog prostora, ali su i predviđene kazne za nepoštovanje kućnog reda.

Stanarima propisane mnoge obaveze i zaprećene kazne FOTO: OK Radio

Odluku je usvojilo Gradsko veće na svojoj poslednjoj sednici, a trebalo bi da je verifikuju i odbornici na skupštinskom zasedanju.

Nove odredbe su morale biti usklađene sa novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, kaže za OK Radio Jovana Antić, načelnica Odeljenja za urbanizam, imovinsko-pravne poslove i komunalno-stambene delatnosti.

- Ovom odlukom su propisana opšta pravila ponašanja za stanare, ali i mnogo detaljnije definisane obaveze stanara i korisnika poslovnih prostora, nego što je to bilo do sada.

Pored ostalog, propisani su nivoi buke koji su dozvoljeni, načini korišćenja zajedničkih prostorija, kako se obavlja privredna i ugostiteljska delatnost u zgradama, zatim korišćenje zemljište oko objekata i slično – kaže Antićeva.

Odredbe ove odluke sprovodi Odeljenje za urbanizam, imovinsko-pravne poslove i komunalno-stambene delatnosti, a nadzor vrši Komunalna inspekcija.

Odlukom su precizirani mnogi detalji iz kućnog reda, pa je, na primer, propisan maksimalni dozvoljeni nivo buke, od 30 decibela za prostorije i 50 decibela za otvoreni prostor.

Propisana je i kaznena politika prema prekršiocima kućnog reda i mira, koja detaljno reguliše ovu oblast.

- Na primer, ovom odlukom je predviđena kazna od 8.000 dinara ukoliko stanar na terasi drži stvari koje narušavaju izgled zgrade, a ista kazna čeka one koji tresu tepihe i posteljinu sa prozora ili bacaju smeće.

Novčane kazne su propisane i za pravna lica koja delatnost obavljaju u stambeno-poslovnim zgradama, i za njih su mnogo više.

Recimo, ukoliko ugostitelj obavlja delatnost na način protivan ovoj odluci, u tom slučaju kazna iznosi 60.000 dinara, odgovorno lice će se kazniti sa 15.000, a preduzetnik sa 30.000 dinara.

Kažnjivo je i nepropisno dovoženje robe i zatvaranje komunikacija ispred zgrada i slično i sve je to definisano ovom odlukom koja će stupiti na snagu čim je usvoje odbornici gradske Skupštine
– kaže načelnica Jovana Antić.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: