Nazad

PETROVIĆ: Godina stabilizacije NOVOG DOMA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Subota 30.12.2017 - 08:48

Direktor “Novog doma” iz Vranja Goran Petrović ocenjuje da je 2017. godina bila ključna za stabilizaciju i poslovanje ovog preduzeća na realnim osnovama.

Goran Petrović. Foto: S.Tasić/OK Radio

Petrović za narednu godinu najavljuje nove investicije I poboljšanje usluga za sve korisnike.

OK RADIO: Kako ocenjujete godinu koja je na izmaku iz ugla poslovanja “Novog doma”?

PETROVIĆ: Rukovođenje preduzećem preuzeli smo aprila 2017 godine u dosta lošem stanju.

Finansijsku situaciju u preduzeću karakterisala su velika dugovanja preduzeća za nabavljene energente prema dobavljačima i velika nenaplaćena potraživanja za izvršene uslugu, isporuku toplotne energije.

Organizacija preduzeća je bila loša, na organizacionim i rukovodećim mestima zatekli smo ljude čije kvalifikacije i sposobnosti ne odgovaraju stvarnoj delatnosti preduzeća.

Sve ovo uticalo je loše uticalo na imidž preduzeća i na zahtevalo je hitno preduzimanje odgovarajućih mera kako bi se izvršila stabilizacija preduzeća i ostvarili pozitivni poslovni rezultati.

Promenjena je kadrovska politika preduzeća, izvršene su odgovarajuće kadrovske promene u cilju smanjenja troškova za zarade, boljoj organizaciji posla i poboljšanja finansijske situacije.

Preduzete su sve mere u cilju smanjenja potraživanja od korisnika usluga i smanjenja obaveza preduzeća.

Za  2017. godinu ukratko možemo reći da je godina stabilizacije preduzeća i zaustavljanje negativnih trendova koji su se ispoljavali u prethodne  četiri godine.

Ova poslovna godina završena je sa finansijskom dobiti od oko dva miliona dinara.

Koje su najvažnije investicije koje su realizovane?

- U relativno kratkom vremenskom periodu, uspeli smo da realizujemo nabavku novog toplovodnog kotla snage 2 MW i novog gorionika za isti u kotlarnici „Štamparija“.

Cela investicija iznosila je oko miliona miliona dinara.  Značajnije investicije planiramo za narednu godinu.

Planirate li proširenje liste korisnika i koji delovi grada su eventualno u planu za novo priključenje na sistem daljinskog grejanja?

- U našem prethodnom mandatu izvršili smo toplifikaciju naselja „Češalj“, „Ledena stena“, „Trg bratstva jedinstva i stambene objekte u ul, Partizanski put.

Na izgrađenu mrežu priključujemo korisnike po njihovom zahtevu.

Planiramo da u narednom periodu i to vrlo brzo, priključimo javne ustanove u severnom delu grada, počev od poreske uprave pa do objekata grada Vranja.

Balon sala i bazen u Vranjskoj Banji su priključeni na toplovod sa termalnih izvora, postoje li slične investicije u planu?

- U ugovorenom roku, izvršili smo priključenje „Balon sale“ u Vranjskoj Banji i izgradili izmenjivačko postrojenje na koje se planira i priključenje zgrade Uprave Banje i sigurne kuće.

Realizacija ovih poslova zavisi od investitora, ali postoje nagoveštaji da će se to uraditi u narednoj godini.

Ovu godinu obeležila su i otpuštanja u "Novom domu", šta je najnovije povodom tih slučajeva?

- Kao što smo već rekli, jedna od preduzetih mera u cilju poboljšanja celokupne situacije u preduzeću, izvršili smo reorganizaciju preduzeća, doneli smo novu sistematizaciju radnih mesta prema stvarnim potrebama i delatnosti preduzeća.

Novom sistematizacijo smanjili smo režijske troškove i smanjili broj izvršilaca sa 45 na 32.

Ugašena je građevinska operativa kao neprofitabilna organizaciona jedinica, a u upravi smanjen broj izvršilaca čije kvalifikacjie ne odgovaraju delatnosti i potrebama preduzeća.

Izvršioci koji su ispunjavali uslove za penziju poslati su u penziju.

Deo izvršilaca je, u skladu za zakonom, uz odgovarajuću otpremninu, proglašen tehnološkim viškom i poslat na tržište rada.

Jedan broj izvršilaca koji su proglašeni viškom, gradska inspekcija rada je rešenjem vratila na posao.

S obzirom da navedena rešenja gradske inspekcije rada nisu bila u skladu sa zakonom, na osnovu žalbenog zahteva preduzeća, Ministarstvo rada je stavilo van snage.

Koji su planovi “Novog doma za narednu godinu”.

- U narednoj godini planiramo više rada, više odgovornosti i povećanje discipline i vraćanje poverenje kod naših korisnika usluga.

Takođe očekujemo priključenje novih korisnika i značajne investicione aktivnosti.

Sve ovo će sigurno dati bolje poslovne rezultate preduzeća.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: