Nazad

Pola veka Muzej kuće Bore Stankovića (FOTO, VIDEO)

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 20.06.2017 - 09:36

Svečanom akademijom u sali Doma vojske, Narodni muzej u Vranju je obeležio 50. godišnjicu od osnivanja Muzej kuće Bore Stankovića.

Dodeljene zahvalnice zaslužnima u očuvanju Muzej kuće FOTO: D. Ristić/OK Radio

Memorijalni muzej Bore Stankovića u njegovoj rodnoj kući otvoren je 18. juna 1967. godine, nakon što je tadašnja opština Vranje kuću otkupila od prethodnih vlasnika, rekonstruisala je i opremila tako da joj da izgled koji je imala u vreme detinjstva velikog pisca.

Gradonačelnik Slobodan Milenković je rekao da je Vranje bilo veliko nadahnuće Bore Stankovića, zahvaljujući kome se nadaleko čulo za ovu, do tada, malo poznatu varoš.

- Svesni činjenice da je očuvanje kulturnog nasleđa naša moralna dužnost, mi smo aplicirali kod ministarstva za sredstva za rekonstrukciju ovog objekta i spremamo se da obnovimo ovaj prelepi spomenik kulture nakon 50 godina – rekao je gradonačelnik.

U ime potomaka Bore Stankovića, skupu se obratio Zoran Davidović, piščev praunuk, koji je istakao da je ovo izuzetan jubilej iz više razloga.

- Otvaranje Muzej kuće je pokrenulo neke izuzetno dobre kulturne manifestacije koje se događaju u Vranju, tako da mnoge lepe stvari u kulturi Srbije polaze odavde – rekao je Davidović, iskoristivši priliku da čestita najnovije uspehe vranjskom pozorištu i Ceri Mihailoviću.

O delu Bore Stankovića i njegovom značaju za srpsku književnost govorio je prof. dr Goran Maksimović, književni kritičar, koji je naglasio da bi mnogi veliki gradovi dali sve da je u njima rođen Bora Stanković.

- Samo Vranje ima tu sreću da je najznačaniji pisac, ne samo ovoga grada, nego i srpskoga jezika rođen baš ovde.

To je najveće bogatstvo ovog grada i drago mi je da Vranje nosi tu svest o značaju njegovog dela
– rekao je Maksimović.

Direktor Narodnog muzeja Saša Stamenković je rekao da u Muzej kuću dolaze radoznali ljudi iz čitavog sveta da se bolje upoznaju sa delom velikog književnika.

- Nakon 50 godina, ono što dugujemo Bori je naša zajednička briga o kući u kojoj se rodio i možemo reći da ćemo novom rekonstrukcijom položiti ispit zrelosti pred budućim generacijama sa vranjske kaldrme – istakao je Stamenković.

On je, pored sanacije kuće, najavio i radove u Baba Zlatinoj ulici, u kojoj se kuća nalazi.

Povodom pola veka postojanja Muzej kuće Bore Stankovića, Narodni muzej je dodelio zahvalnice najzaslužnijim pojedincima koji su svojim zalaganjem i radom dali idoprinos očuvanju muzejskog kompleksa.

Nagrađeni su prof. dr Vera Cenić za izuzetan doprinos u formiranju i radu kuće, Slobodan Mitrović, prvi kustos - pedagog, Snežana Vukelić Jovanović za višedecenijski rad u kući i posthumno, Srboljub Aritonović, koji je svoj radni vek proveo u Muzej kući.

U programu su učestvovali i glumac pozorišta „Bora Stanković“ Marko Petričević, koji je govorio monologe iz Borinih dela, Aleksandar Janjić i Branimir Stošić Kace, koji su pevali pesme starog Vranja.

Na svečanosti je prikazan i dokumentarni film o pedeset godina postojanja Muzej kuće, u produkciji „DN 017“, a u programu je učestvovao i hor gimnazije „Bora Stanković“.
 

    

    

 

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: