Nazad

Policajac 88 puta DAO KRV i ZAVEŠTAO ORGANE

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 09.11.2017 - 10:09

Goran Spasić, pripadnik Policijske uprave Vranje, rekorder je u davanju krvi, s obzirom na svoje godine.

Goran Spasić među prvima zaveštao i organe. Foto: S.Tasić/OK Radio

Dragocenu tečnost Spasić je za svoje 42 godine dao 88 puta, a ujedno je i među prvima u Vranju postao vlasnik donorske kartice  putem koje je zaveštao svoje organe.

Ovaj policajac iz Krive Feje kod Vranja, priča da je krv prvi put dao dok je išao u srdnju školu, kako bi dobio slobodne dane i odsustvovao sa časova.

Međutim, ubrzo je shvatio od kakavog je značaja dobrovoljno davalaštvo krvi, kao i to i da je ustvari na taj način nekome spasio život i pomogao.

- Ono što me je najviše motivisalo da nastavim da dajem krv su situacije kada sam pomagao ranjenim kolegama na Kosovu i Metohiji.

Tada se kompjuterski nije vodila evidencija o broju davanja, tako da sam krv davao i  u razmacima koji su bili manji od tri meseca, a po nekom pravilu bi trebalo da između dva davanja prođe najmanje tri meseca.

Tada na Kosovu nisam obraćao pažnju na to, mislio sam samo kako da pomognem kolegama
- seća se Spasić.

Spasić dodaje da je već više od deset godina i vlasnik donor kartice, kojom je zaveštao svoje organe.

Isti sistem vrednosti preneo je i na svoju 18 - godišnju ćerku, koja takođe planira da zavešta svoje organe i bude dobrovoljni davalac krvi.

- Godišnje krv dam po četiri puta, ponekad izostanem kada sam na terenu, ali se uvek trudim da se odazovem pozivu ekipa za transfuziju.

Dobar je to osećaj kada znate da ste nekom pomogli, da ste nekom spasili život, kao i da će možda jednog dana kada se upokojite, vaši organi pomoći da se nekome život produži.

Nikada neću zaboraviti slučaj i oduševljenje lekara i porodice Mire Ristić, porodilje u vreme bombardovanja.

Nedostajala je moja krvna grupa AB pozitivna, onda sam se slučajno javio i sve je na kraju ispalo dobro
-  seća se Spasić.

Zahvaljujući dobrovoljnim davaocima krvi iz Policijske uprave Vranje u Zdravstvenom centru nikad ne nedostaje krvi.

Česte su situacije da dolaze iz niške transfuzije i sa beogradske Vojno - medicinske akademije, kako bi ovde pokupili potrebne jedinice krvi.

Kako bi spojio ljubav prema rodnom kraju i turizmu, Spasić je predložio da se akcije dobrovoljnog davanja krvi organizuju na Besnoj Kobili.

Tako je uspostavljena tradicija da se barem jedna godišnja akcija u kojoj učestvuje PU Vranje sprovede na ovoj planini.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: