Nazad

VILJUŠKA Nemanjića nađena, beskućnici KRIVIČNA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 13.11.2017 - 09:32

Policija je pronašla i vratila viljušku, koja je ukradena iz Galerije narodnog muzeja u Vranju, a protiv beskućnice (48) koja je ukrala, biće podneta krivična prijava za tešku krađu.

Galerija Narodnog muzeja u Vranju FOTO: D. Ristić/OK Radio

Viljuška je ukradena neposredno pre otvaranja izložbe „Jelena velika kraljica“ u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Prema rečima upućenih, reč je o viljušci iz 13. veka, poreklom sa trpeze srpskih vladara u Raškoj državi i u Srbiji postoje samo tri ovakva predmeta.

Nakon što je alarmirana policija, a zahvaljujući snimku sa video nadzora, utvrđeno je da je vredan predmet ukrala beskućnica iz Vranja, koja često obilazi prostor oko Galerije.

Iz vranjske policije kažu da je beskućnica locirana i privedena, a viljuška je vraćena.

- Protiv nje će u redovnom postupku biti podneta krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo teška krađa – kažu iz policije.

Izložba „Jelena velika kraljica“ postavljena je povodom Svetog kralja Milutina, slave Narodnog muzeja i biće otvorena narednih mesec dana.

Izložba je posvećena Jeleni Anžujskoj, ženi kralja Uroša I, majci kraljeva Dragutina i Milutina.

Autorke su Suzane Novčić i Emilije Pejović, istoričarke Narodnog muzeja iz Kraljeva, koji je izložbu priredio povodom sedam vekova od smrti kraljice Jelene Anžujske.
 
Kraljica Jelena je bila prva žena ktitor u srednjovekovnoj Srbiji, a njena najpoznatija zadužbina je manastir Gradac.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: