Nazad

VODOVOD: Bez panike, nismo krivi za PLAVU VODU

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 08.11.2017 - 14:30

Generalni direktor „Vodovoda“ u Vranju, Goran Đorđević, poručio je građanima na vanrednoj konferenciji za štampu, da nema mesta panici zbog pojave plave vode u jednom od solitera u bloku „Pošta – banka“, kao i da u tom slučaju nema odgovornosti ovog javnog preduzeća.

Đorđević: Krivac za plavu vodu unutar zgrade FOTO: D. Ristić/OK Radio

Đorđević je takođe najavio krivičnu prijavu protiv NN počinioca zbog zagađenja vodovodne mreže, ali i tužbu i višemilionski odštetni zahtev protiv portala „Novina Vranjskih“, zbog, kako je rekao, neosnovanih optužbi na račun „Vodovoda“ i širenje panike i lažnih vesti.


Ovaj portal je u sredu objavio priču o pojavi plave vode u slavinama stanara u jednoj lameli zgrade „A“ u bloku „Pošta – banka“.

„Vodovod“ je reagovao isključenjem potrošača sa mreže, kako bi ih zaštitio od mogućih posledica i ponudio da im se pusti tehnička voda, što su stanari odbili u strahu od slučajne konzumacije zagađene vode.

U međuvremenu, rezultati ispitivanja uzorka, pristigli iz ZZJZ u utorak, pokazuju da je u vodi pronađen deterdžent, koji sadrži opasnu supstancu fenol i nije bezbedna za upotrebu.

- Zbog toga smo u utorak policiji i Osnovnog javnom tužilaštvu protiv NN počinioca podneli krivičnu prijavu zbog zagađenja vodovodne mreže.

Kako je voda do priključka na zgradu ispravna, sumnjamo da je zagađenje nastalo unutar zgrade, zbog čega je neophodno ispitati vodosistem u sva tri voda unutar lamele gde je primećena plava voda.

Za to ispitivanje i otklanjanje neispravnosti nam je potrebna saglasnost svakog vlasnika stana u zgradi
– kaže Đorđević.

On ističe da je svaka zgrada u privatnom vlasništvu i da njome pravno gazduje Skupština stanara, tako da „Vodovod“ nema obavezu da se bavi ovim problemom, ali želi da izađe u susret stanarima kao javno preduzeće koje upravlja vodom kao opštim dobrom.

Nakon pronalaženja uzroka zagađenja, potrebno je najmanje tri dana za ispiranje vodovodnih instalacija, kako bi stanarima ove zgrade konačno potekla čista voda, navodi direktor „Vodovoda“.

Predstavnica Skupštine stanara zgrade „A“, Olivera Đorđević, kaže da kriza sa vodom traje već danima i da stanari 37 stana pogođenih problemom, već gube strpljenje.

- Mi imamo razumevanje za „Vodovod“, ali zaista nam nije prijatno i želimo da se postupak ubrza.

Nama je u interesu da znamo šta je uzrok zagađenja i da što pre dobijemo makar tehničku vodu
– kaže Đorđevićeva i najavljuje sastanak kućnog saveta za sredu uveče, na kojem će se postaviti pitanje davanja saglasnosti stanara za ispitivanje vodovodnih instalacija.

Goran Đorđević je najavio i pokretanje tužbe protiv portala "Novina Vranjskih", navodeći da je u spornom tekstu „Vodovod“ označen kao krivac za postojeći problem.

- Želimo da delujemo edukativno i preventivno i tražićemo ozbiljniji odštetni zahtev od 15 do 20 miliona dinara, kako bi se sprečilo unošenje nemira i zabrinutosti kod građana Vranja – rekao je Goran Đorđević.

Direktor navodi i da je voda koju koriste Vranjanci među najčistijima na Balkanu i da se kontroliše na svaka tri sata, te da nikada do sada nije utvrđeno zagađenje u vodovodnoj mreži.

TABLETE ILI PRIKLJUČENJE NA GREJANJE

Direktor „Vodovoda“ kaže da situacija upućuje na dva moguća scenarija zagađenja. Prvi je da je voda zagađena tabletama plave boje, koje se koriste za dezinfekciju vodokotlića, koji je u ovom slučaju možda bio neispravan. Druga varijanta je da je neko od stanara pokušao nelegalno da se priključi na sistem za grejanje, pa je voda, obojena antifrizom i aditivima, ušla u vodovodne instalacije.
 

    

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: