Nazad

Vranje osniva Savet za pripremu TUŽBE protiv NATO zemalja

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 12.03.2018 - 10:14

U Domu vojske u Vranju za petak u 18 časova je zakazana tribina na kojoj će biti reči o formiranju lokalnog saveta za pripremu tužbe protiv država članica NATO alijanse.

Na Pljačkovicu iznad Vranja sručen tovar municije sa osiromašenim uranijumom FOTO: S. Tasić/OK Radio

Skup organizuje „Udruženje uranijumskih žrtava“ iz Vranja, poznato i kao "Pljačkovica" i advokat iz Niša Srđan Aleksić, čelnik pravnog tima koji priprema tužbe protiv država članica NATO alijanse, koji će ovim povodom učestvovati na tribini.

- Cilj nam je da animiramo javnost, ali i lokalno stanovništvo koje godinama strada od posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Želimo da i u Vranju formiramo savet kakav je već oformljen u Nišu i da prikupimo dokaze kojima ćemo potkrepiti tužbe
– kaže Aleksić.

Pravničkom timu koji priprema tužbe na ruku ide presuda italijanskog suda koja je potvrdila postojanje veze između izloženosti dejstvu municije sa osiromašenim uranijumom i oboljevanja od teških bolesti.

Naime, Italijanski vojnici koji su bili angažovani na Kosovu oboljevali su od kancera i leukemije, a Vrhovni italijanski sud je presudio da zbog toga treba da im se nadoknadi šteta.

- Zbog toga želimo da i žrtve NATO bombardovanja na jugu Srbije, kojih je najviše, dobiju adekvatno materijalno i nematerijalno obeštećenje.

Mi nećemo da tužimo NATO pakt, već želimo da sudski utvrdimo odgovornost pojedinačnih država članica alijanse
– kaže Aleksić.

On dodaje da u ovom slučaju nema reči o profitiranju članova pravnog tima, već se radi o opštem interesu.

Aleksić, poznati pravnik koji živi i radi u Nišu, je inače iz sela Buštranja u čijem ataru i široj okolini je tokom bombardovanja 1999. godine NATO izvršio nekoliko gađanja.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Kurtic S.Zema
08.11.2018. , 19:17
Ja.sam is Prekodolca kod Vladicin Han.Zelim da tuzim NATO jer je moj otac Kurtic Sefer preminuo posle bombardovanja od karcinoma. Pa bih zamolio da mi date kontak telefon kome bi trebao da se obratim za tuzbu. Hvala.