Nazad

Vranje: Ozakonjeno više od 1.000 objekata

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 09.01.2018 - 10:26

Grad Vranje nalazi se među lokalnim samoupravama koja su postigle dobre rezultate u postupku ozakonjenja, ukazuju analize Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Neozakonjenim objektima preti rušenje FOTO: OK Radio

Tokom protekle godine, završen je popis nezakonito podignutih objekata, na osnovu kojeg se dalje sprovodi postupak ozakonjenja.
 
Na osnovu popisnih lista, Odeljenje inspekcijskih službi donosi Rešenje o rušenju, nakon čega se vlasnik objekta obraća Odeljenju za urbanizam, koja prikuplja dodatnu dokumentaciju, neophodnu za ispunjenje uslova za ozakonjenje.

U tu dokumentaciju spadaju dokazi o vlasništvu, projektna dokumentacija i slično.

- U 2016. godini doneto je 1.029, a u 2017. godini 7.065 rešenja,  što daje ukupnu cifru od 8.094 do sada donetih rešenja o rušenju – navodi načelnik gradskog Odeljenja za inspekcijske poslove, Boban Antanasijević.

Prema podacima gradskog Odeljenja za urbanizam, do sada je izdato oko 1.100 pozitivnih rešenja o ozakonjenju objekata, dok su doneta i četiri negativna, koji su prosleđeni na dalju nadležnost Odeljenju za inspekcijske poslove.

Vlasnici bespravno izgrađenih objekata moraju da imaju u vidu da, ukoliko se ne dostavi potrebna dokumentacija sa kojom se formira predmet i donosi pozitivno rešenje, Odeljenje za urbanizam odbacuje predmet.

Nakon toga, predmet se prosleđuje građevinskoj inspekciji na dalju nadležnost, a sve u skladu sa Zakonom o ozakonjenju.

Ministarstvo građevinarstva je saopštilo da su u prethodnoj godini uspešno okončane prve dve faze u implementaciji Zakona o ozakonjenju objekata, što će reći da je okončan popis nezakonito izgrađenih objekata i priveden je kraju postupak donošenja inspekcijskih rešenja o rušenju na osnovu sačinjenih popisnih lista.

Na osnovu prikupljenih podataka, prvi put nakon 30 godina, formirana je Baza nezakonito izgrađenih objekata koja se radi u Odeljenju inspekcijskih službi, gde su svi nezakonito izgrađeni objekti sistematizovani po njihovoj nameni.
 
- Pitanje ozakonjenja, odnosno sprovođenje Zakona o ozakonjenju objekata, posao je od javnog interesa i samo zajedničkim radom i aktivnostima možemo ostvariti naš zajednički cilj, a to je prvenstveno da se ozakoni najveći broj objekata koji ispunjavaju zakonske uslove – kaže načelnik Antanasijević.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: