Nazad

Vranje: Proglašena EPIDEMIJA MALIH BOGINJA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 02.03.2018 - 08:33

Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju proglasio je u četvrtak epidemiju malih boginja na teritoriji grada

Epidemija u pet opština okruga FOTO: D. Ristić/OK Radio

Istovremeno, Instutut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je saopštio da je u Kliničkom centru u Nišu preminulo dete obolelo od malih boginja.

1. marta 2018. gоdinе Zаvоd zа јаvnо zdravljе Vrаnjе priјаviо је еpidеmiјu mаlih bоginjа nа tеritоriјi grаdа Vrаnjа sa šеsnаеst оbоlеlih.

Time je epidemija morbila trenutno na snazi u pet opština Pčinjskog okruga.


Od početka epidemije, u Surdulici je prijavljeno 127 оbоlеlih, Bujanovcu 21, Vladičinom Hanu 18 i Preševu devet obolelih.

Prema rečima dr Slađana Stankovića, epidemiologa ZZJZ, u Bosilegradu je u četvrtak prijavljen jedan sumnjivi slučaj, koji se laboratorijski ispituje.

U svim opštinama se sprovode vanredne mere koje je propisalo Ministarstvo zdravlja, a u toku je i vanredna vakcinacija dece koja su iz nekog razloga propustila vakcinaciju u drugoj, odnosno revakcinaciju u sedmoj godini.

Nezvanično, odziv je dobar, jer su roditelji zabrinuti zbog širenja epidemije i slučajeva sa smrtnim ishodom, tako da se povećava broj vakcinisane dece.

Prema podacima Instituta za javno zdavlja, u Srbiji je od oktobra, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano preko 2.600 slučajeva malih boginja.

Većina obolelih, njih 94 odsto, nije vakcinisana, nepotpuno je vakcinisana ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.
 
Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 292 obolele osobe.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: