Nazad

Vranje: Skuplje NEKRETNINE, veći i POREZ

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 03.11.2017 - 13:33

Prema zvaničnoj statistici Poreske uprave, cene nekretnina u prvoj i drugoj gradskoj zoni u Vranju porasle su u poslednjih godinu dana za, u proseku, dvadesetak odsto, što će značiti i veću osnovicu za porez na imovinu za 2018. godinu.

Cene nekretnina skočile u centralnim gradskim zonama FOTO:D. Ristić/OK Radio

Na osnovu potpisanih kupoprodajnih ugovora, Poreska uprava beleži skok cena nekretnina u dve centralne gradske zone, kaže gradski većnik za finansije Ivan Stanković.

- Prema tim podacima, na primer, prosečna cena kvadratnog metra kuća u 2. zoni poskupela je sa oko 24.000 na 31.500 dinara.

Cena kvadrata stana u istoj zoni sada staje 64.000 dinara, dok su cene u 1. zoni, 66.000 dinara po kvadratu za stanove i 34.000 dinara za kuće
– ilustruje Stanković.

To znači da će vlasnici kuća plaćati i dvostruko niži porez na imovinu od vlasnika stanova, ali će im ovaj namet ipak biti povećan u rešenjima za 2018. godinu.

Kako se iznos osnovice poreza na imovinu obračunava na osnovu cena kvadratnog metra nekretnina, to znači da će se skok cena kvadrata kuća odraziti i na porez na imovinu.

- Dok će kod stanova povećanje biti minimalno, jedan ili dva odsto, u zavisnosti od zone, kod kuća će poskupljenje u 1. zoni biti nekih 17 odsto, u 2. zoni 22 ili 23 odsto, dok će ostale zone praktično zadržati isti iznos – tumači većnik Stanković.

On dodaje da su cene nekretnina u Srbiji dosta raznolike, ali je tržišna vrednost kvadrata u Vranju, u proseku, na dosta nižem nivou.

Kao neki vid minimalne kompenzacije za povećanje poreza na imovinu, Gradsko veće je izvršilo korekciju naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Iznos ovog nameta je sa 0,70 dinara po kvadratu za stambeni prostor snižen na 0,60 dinara, dok je za poslovni prostor naknada sa 3,00 smanjena na 2,90 dinara.

Ove odluke Gradskog veća biće prosleđene odbornicima gradskog parlamenta na razmatranje i usvajanje.

Inače, u rešenjima za 2017. godinu nije bilo značajnijeg povećanja poreza na promet, a poslednje poskupljenje je zabeleženo 2016. godine, kada je iznos za kuće u 3. zoni uvećan za čak 51 odsto.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: