Nazad

Vranje TREĆE po otvorenosti uprave

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 17.05.2017 - 10:55

Grad Vranje učinio je napredak u transparentnosti rada lokalne samouprave tokom poslednje dve godine, pokazuju najnoviji podaci organizacije „Transparentnost Srbija“.

Skrinšot internet prezentacije Gradske uprave Vranje

Po poslednjem istraživanju, grad Vranje u ovom rangiranju ima indeks 62, na skali od 0 do 100, što je za dva poena bolje nego pre dve godine.

Organizacija „Transparentnost Srbija“ sprovela je ovo najnovije istraživanje pod nazivom "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji", koje je realizovano uz finansijsku pomoć Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji.

- Na osnovu iste metodologije kao i pre dve godine, uz modifikovanje i preciziranje nekoliko indikatora, ovoga puta je ocenjeno i rangirano 15 jedinica lokalne samouprave u Srbiji, one koje su bile među najbolje ocenjenim 2015. godine.

Posmatrano po kategorijama, Vranje ima visoke ocene u oblasti dostupnosti informacija o radu Skupštine grada i Gradskog veća, kao i u oblasti budžeta
- navodi se u izveštaju “Transparentnosti Srbija” za 2017. godinu.

Zlatko Minić iz ove organizacije navodi da je zadovoljan rezultatom koje je Vranje postiglo u najnovijem istraživanju.


- Bitno je da je zadržan najveći broj parametara koji su pozitivno ocenjeni, a neki su i popravljeni.

Od važnosti je i što smo poslednje istraživanje uradili bez najave, tako da lokalne samouprave nisu neke stvari popravljale “u hodu”, samo radi istraživanja
– ističe Minić.

Prema parametrima bitnim za ocenjivanje transparentnost rada lokalne samouprave, grad Vranje je učinio napredak u objavljivanju Informatora i Službenog lista na zvaničnom gradskom sajtu.

Takođe, pozitivni koraci su načinjeni u javnosti rada lokalnog parlamenta i uvođenjem redovnih susreta gradonačelnika sa građanima, mada o tome nema javno objavljenih izveštaja.

Sa druge strane, negativni poeni su zarađeni u sferi javnosti rada javnih preduzeća i ustanova, kao i za neodržavanje redovnih konferencija za novinare gradonačelnika Vranja.

Prema prethodnom istraživanju iz 2015. godine, grad Vranje je bio rangiran na šestom mestu među 145 lokalnih samouprava u Srbiji.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: