Nazad

Zbog eksploatacije peska MORAVA PRETI MOSTU

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 09.11.2017 - 10:14

Vranje - Nakon višegodišnje nelegalne eksploatacije peska iz korita Južne Morave u Vrbovu ugrožen je most koji spaja ovo selo sa selom Stubal.

Potkopani most na Južnoj Moravi od Vrbova do Stubla. Foto: S.Tasić/OK Radio

Osnova mosta je iznad vode, reka je nanela drveće, šiblje i kamenje, priobalje odnosi voda, a stotinak metara uzvodno, reka je odnela i njive.

Preko ovog mosta svakodnevno, idući u školu, prelazi oko 15 dece iz Vrbova i susednog Bogoševa.

Pored njih, tuda prolaze i oni koji zbog bolesti zatraže pomoć u ambulanti u Stublu.

Nebojša Stevanović, predsednik mesne zajednice Vrbovo, kaže da je situacija na terenu takva da je preduzeće koje radi eksploataciju peska napravilo separaciju  u blizini samog mosta.

- Ako se eksploatacija nastavi most će najverovatnije da padne.

Mi smo kao selo sakupili potpise kako bi na neki način pokušali da animiramo nadležne da se zaustavi eksploatacija i spreči urušavanje mosta.  

U razgovoru sa vodoprivrednim inspektorom, saznali smo da ovaj most nema upotrebnu dozvolu.

Vodoprivredna inspekcija je izlazila na teren i rekla da most zvanično ne postoj
i - kaže Stevanović.

Da situacija bude još gora saobraćajni znaci koji su obaveštavali da preko mosta nije dozvoljen prelaz kamionima koji imaju više od pet tona, su uklonjeni ili ukradeni, tako da  teška vozila i mašine koja prolaze preko mosta dodatno ugrožavaju njegovu konstrukciju.

Tok Morave je pomeren dvadesetak metara udesno, pa meštani sumnjaju da će prva bujica probiti obranbeni bedem na vrbovskoj strani izgrađen pre pola veka.

Najviše su zabrinuti roditelji čija deca idu u školu preko tog mosta.

- I nakon brojnih obraćanja nadležnim republičkim inspekcijama, nemamo ni jedan zavaničan odgovor koji nažae da se eksploatacija obustavi, a most sačuva - ukazuje Stevanović.

Predstavnici opštine Vladičin Han pokušavali  su u ranijem periodu da u razgovoru sa nadležnim institucijama regulišu pitanje eksploatacije peska i šljunka.

Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han, dodaje da opština u ovom slučaju ima  malo prostora da učini nešto.

- Nažalost, ovaj problem je u nadležnosti “Srbijavoda” - kaže Mladenović.

Ineče, most na Južnoj Moravi, koji je od vitalnog značaja za meštane nekoliko sela, kako zbog imanja i njiva, tako i zbog škole i zdravstvene ambulante, izgrađen je krajem sedamdesetih godina prošlog veka.

Meštani nemaju bliži alternativni put. Mostove koje bi mogli da koriste u slučaju urušavanja  ovog  mosta na Moravi udaljeni su i po nekoliko kilometara.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: