Nazad

ZC Vranje: Još 9,6 MILIONA duga za prekovremeni rad

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 11.09.2017 - 10:36

ZC Vranje moraće da Republičkom fondu Zdravstvenog osiguranja Srbije (RFZO) vrati još 9,6 miliona dinara za prekovremeni rad i isplatu plata radnicima bez ugovora.

Prekovremeni rad dugogodišnji problem zbog nedostatka kadrova FOTO: OK Radio

Kako je saopšteno, Sektor za kontrolu RFZO je tokom godine organizovao brojne kontrole namenskog trošenja sredstava za plate ugovorenih radnika i u svakoj od njih ustanovio nepravilnosti.
 
Ukupno 22 zdravstvene ustanove u kojima je kontrolisano trošenje budžetskog novca za zdravstvo moraće, zbog ustanovljenog nenamenskog trošenja para, uglavnom za prekovremeni rad, da vrate u zajedničku kasu gotovo 53 miliona dinara.
 
Najviše novca u kasu osiguranja treba da vrati Zdravstveni centar Vranje, čak 7,2 miliona dinara, a još 2,3 miliona ova ustanova sa svog računa treba da prebaci u zajedničku kasu jer je toliko, kako su ustanovili kontrolori, nenamenski potrošila za isplatu plata radnicima bez ugovora putem prinudne naplate.

Dug ZC Vranje RFZO-u po osnovu isplata prekovremenog rada iz prethodnog perioda iznosi 750 miliona dinara.

Direktor ZC Vranje Dragan Veličković nije imao komentar na ovo saopštenje RFZO.


Govoreći ranije o ovom problemu, Veličković je rekao da je prekovremeni rad jedino rešenje za adekvatan rad medicinskog osoblja u uslovima nedostatka kadrova.

- Pošto mi imamo smanjen broj izvršioca, a kako bi 24 časa, 365 dana u godini radili i funkcionisali, tim izvršiocima plaćamo prekovremeni rad, čime pravimo prekršaj i nenamensko trošenje, a RFZO nas osporava u tome i utužuje za taj iznos – kazao je Veličković.

Iz ZC su najavili da će u narednom periodu uraditi novu procenu rizika radnih mesta i na osnovu toga uz konsultacije Ministarstva zdravlja, Ministarstva za rad i komore zdravstvenih ustanova, videti šta je najbolje rešenje za ovaj problem.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: