PROGRES: Napredak na jugu po švajcarskom modelu

Lokalne vesti - Ponedeljak 11.12.2017 - 08:38

Tridesetčetiri lokalne samouprave sa jugoistoka i jugozapada Srbije, među kojima je i Vranje, su uz podršku Vlade Švajcarske i Evropske unije napravile su važne korake na polju dobrog upravljanja kako bi bile uređenije, bolje regulisane, ravnopravnije, transparentnije uz više učešća i uključenosti građana u lokalnim zajednicama.

Predstavnici opština sa juga Srbije. Foto: Progres Predstavnici opština sa juga Srbije. Foto: Progres

Ovo je poručeno sa skupa „Dobro upravljanje na lokalnom nivou“ koji je organizovao razvojni program Evropski PROGRES.

Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, navela je da razvoj jedne zemlje u mnogome zavisi od toga kako se njome upravlja.   
            
- Mi smo tokom poslednjih 15 godina značajno ulagali u prenošenje naših znanja i iskustava ali tako da odgovaraju lokalnom kontekstu, a kada lokalne samouprave primene te principe u svakodnevnom radu, onda građani i građanke žive kvalitetnije uz unapređene javne usluge - dodala je  Lojbli.

Tako su 22 opštine uspostavile institucionalni okvir, tačnije formirale stručne centre za dobro upravljanje, a 27 predstavnika i predstavnica lokalnih vlasti su prošli obuku o primeni pet principa dobrog upravljanja u praksi i tako postali trajni resurs za budući održivi razvoj.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: