VRANJE: Počeo naučni skup povodom oslobođenja od Turaka (FOTO)

Lokalne vesti - Petak 08.12.2017 - 11:50

U Vranju je počeo dvodnevni međunarodni naučni skup posvećen obeležavanju 140 godina oslobođenja od Turaka južnih srpskih krajeva.

Vranje centar južnosrpske intelektualne elite. Foto: S.Tasić/OK Radio Vranje centar južnosrpske intelektualne elite. Foto: S.Tasić/OK Radio

Naučni skup pod nazivom  “Južni srpski krajevi u XIX i XX veku: društveno - ekonomski i politički aspekt” okupio je dekane fakulteta iz Niša, Vranja i Leskovca, kao i predstavnike ustanova kulture, vojske i policije, ali i crkvene velikodostojnike SPC i  naučnike iz Rusije.

Skup je otvori Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, koji je podsetio da se za nepunih  mesec ipo dana navršava 140 godina od kada su srpske trupe pod komandom generala Jovana Belimarkovića pobedonosno umarširale u Vranje, posle četvorovekovnog ropstva.

- Čežnja za nezavisnošću i obnova državnosti na temeljima srednjovekovnog srpskog carstva, davala je veru junacima Šumadijskog i Dobrovoljačkog korpusa koji su neutralisali tursku blokadu Grdelice i oslobodili Vranje.

Vojnici Moravskog i Timočkog korpusa jurišali su svom snagom u hladnim zimskim danima ka Kosovu i Metohiji ne bi li se sa zvonika Gračanice, Bogorodice Ljeviške i Dečana ponovo čuo zvuk pravoslavih zvona
- naveo je Milenković.

On je  dodao i da je za građane Pčinjskog, ali i Jablaničkog, Topličkog, Niškog i Pirotkosg okruga, završetak Drugog srpsko  - turskog rata jedan od najznačajnijih događaja u istoriji.

Vlastimir Nikolić, prorektor Univerziteta u Nišu, ukazao je da su ovakva okupljanja od velikog značaja kako za eksperte u ovoj naučnoj oblasti, tako i za sve znatiželjne da bolje upoznaju  istoriju ovih krajeva.

- Zbog specifičnosti tema kojima se bavi, ovaj naučni skup je od posebnog značaja za Univerzitet u Nišu.

Univerzitet u Nišu svih ovih godina razvija intenzivnu naučnu saradnju sa drugim univerzitetima u zemlji i  inostranstvu, a rezultati  te saradnje između ostalog su zajednički međuraodni programi, konferencije i projekti, a ovaj skup je prilika za to
- poručio je Nikolić.

Početku skupa prethodio je prijem koji je za učesnike organizovao gradonačelnik Slobodan Milenković sa saradnicima.

Pokrovitelji skupa koji se završava sutra su Ministrstvo kulture i informisanja i Grad Vranje.

 



 
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: