1.000 ljudi sa fakultetom čeka posao

Lokalne vesti - Nedelja 13.07.2014 - 00:55

Vranje je u junu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje imalo 9.456 nezaposlenih, a od tog broja njih 2.752 su mlade osobe starosti do 30 godina.

Ostaje im samo da čitaju spiskove Ostaje im samo da čitaju spiskove

Sa završenom srednjom školom evidentirano je 858, dok je bez posla 864 mladih sa diplomom neke od visokoobrazovnih ustanova.

Broj mladih koji žele otići iz Vranja značajno je porastao u prethodne dve godine.

Želja za migracijom najviše je izražena kod populacije mladih uzrasta od 20 do 30 godina, koji zapravo predstavljaju visokoškolovani, sposobni potencijal grada.

Istraživanje koje je sprovela Kancelarija za mlade Vranje pokazuje da više od 70 odsto mladih Vranjanaca razmišlja da se odseli, dok više od polovine ispitanika vidi svoj život u skorijoj budućnosti van Vranja.

Tragom datih brojki može se zaključiti da ovako visok stepen želje za odlaskom mladih iz svog rodnog mesta pretstavlja ogroman gubitak za lokalnu zajednicu.

Nemanja Dejanović, koordinator Kancelarije za mlade iz Vranja kaže da je ključni razlog odlaska slaba ekonomska situacija i nizak kvalitet života.

- Svi smo upoznati sa problem nezaposlenosti kod mladih i zato pokušavamo da kroz saradnju sa drugim organizacijama civilnog društva da se na sve moguće načine izborimo sa tim problemom.

Ono što je činjenica jeste da mi ne možemo mladim ljudima da obezbedimo radna mesta ali im možemo pomoći u pokretanju sopstvenog biznisa. Imali smo i projekta koji su mladima pomagali ulazak u privatni sektor.

To nisu bila velika sredstva ali mislim da su bila dovoljna za kupovinu mašine ili aparta koji bi omogućio neku proizvodnju – rekao je Dejanović.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: