140 GODINA SLOBODE: Vranje odalo počast oslobodiocima (FOTO, VIDEO)

Lokalne vesti - Sreda 31.01.2018 - 10:26

Intoniranjem himne „Bože pravde“, pomenom stradalim ratnicima, kao i polaganjem venaca i cveća na spomenik Čika Miti, Vranje je obeležilo 140 godina oslobođenja od Turaka i Dan grada.

Počasna paljba Foto: G. Mitić/OK Radio Počasna paljba Foto: G. Mitić/OK Radio

Svečanosti su prisustvovali pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske, čijim defileom centralnim ulicama grada je i počelo obeležavanje jednog od najznačajnijih datuma u istoriji Vranja.

Vladika vranjski Pahomije sa sveštenstvom služio je pomen stradalim ratnicima prilikom oslobođenja Vranja.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da je ovo veliki dan za Vranje, za sve generacije koje su bile i koje će doći.

- Pre 140 godina 31. januara, odvažne jedinice Šumadijskog korpusa, dobrovoljaca i ustanika, pod komandom generala Jovana Belimarkovića, donele su Vranju davno iščekivanu slobodu o kojoj se do tada samo govorilo.

Srpski narod i srpska vojska su skupo i preskupo pratili nezavisnost  ove zemlje.

Zahvaljujući njima, danas na ovom mestu znamo šta je sloboda, ali isto tako
znamo i da se ono što s mukom stiče, s mukom se i čuva.

Zato, imajmo na umu da moramo da nastavimo sa očuvanjem mira, nacionalnog integriteta i identiteta
- poručio je Milenković.

On je dodao i da sadašnje generacije imaju mogućnost da odaberu put mira i razvoja, kao i da učine grad modernim u svim oblastima, čuvajući svoju istoriju.

Na spomenik  srpskom vojniku oslobodiocu  Čika Miti vence i cveće položili su gradonačelnik Milenković i predstavnici rukovodstva grada Vranja, Vojske Srbije, zatim general Milosav Simović, komandant Kopnene vojske Srbije, predstavnici  Policijske uprave Vranje, narodni poslanik Slaviša Bulatović i načelnik okruga Srećko Pejković, predstavnici boračkih udruženja i političkih partija.

Svečanost u centru Vranja završena je počasnom plotunom, počasnog voda Četvrte brigade.

     

    

    

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: