50 godina muzeja u kući BORE STANKOVIĆA

Lokalne vesti - Nedelja 11.06.2017 - 10:16

Muzej kuća Bore Stankovića obeležava 50 godina postojanja, a povodom toga u Vranju će biti organizovane brojne manifestacije.

Muzej kuća sa preko 2.000 posetilaca FOTO OK Radio Muzej kuća sa preko 2.000 posetilaca FOTO OK Radio

Dragana Dekić, kustos Muzej kuće, kaže da je ovaj prepoznatljivi simbol Vranja godišnje poseti više hiljada ljudi iz čitave Srbije.

- Od početka godine imali smo više od 2.000 poseta.

Uglavnom su to đačke ekskurzije, posete penzionera, ali ima i pojedinačnih samoinicijativnih dolazaka.

Vranjanci u Muzej kuću dolaze  najčešće u maju u “Noći muzeja”, ili  kada im dođe neko u goste.

Česte su posete u vreme manifestacije “Dani Vranja”, “Borina nedelja” i “Borini dani”.

U poslednje dve tri godine i učenici vranjskih škola u nižim razredima  predškolcka deca i dolaze da  obiđu Muzej kuću
- navodi Dekićeva.

Ona dodaje da posetiocima govori o životu i delu Bore Stankovića.

Dekićeva ukazuje da su poslednjih nekoliko godina učestala snimanja emisija o Muzej kući.

Kuća Bore Stankovića nalazi se u Vranju, u Baba Zlatinoj ulici broj 9, nekadašnjoj Donjoj mali, na placu koji je kupila Borina baba.

U ovoj kući se rodio književnik Borisav Bora Stanković.

Kuća Bore Stankovića ima status spomenika kulture od velikog značaja.

Podignuta je davne 1855. godine, a s početka 20. veka opština je otkupila kuću, rekonstruisala je i od tipično vranjskog domaćinstva napravila muzej kuću.

Godine 1966. izvedeni su konzervatorsko - restauratorski radovi, posle čega je, godinu dana kasnije, u ovoj kući smešten Muzej Bore Stankovića.

Manifestacija kojom se obeležava pola veka ovog zdanja počinje 12. juna, otvaranjem izložbe i prezentacijom projekta “Od primarnog do autentičnog - rekonstrukcija, konzervacija i savremeni pristup u pola veka kuće Bore Stankovića”.

U dvorištu Borine kuće biće otvorena scena za igrano-muzičke prikaze “Bori u čast“, koje će izvesti učenici vranjskih osnovnih škola “Radoje Domanović”, “Vuk Karadžić“ i “Dositej Obradović“.

Takođe, predviđen je nastup GKUD “Sevdah“, solista Ivane Tasić, Branislava Stošića, Slobodana Jovanovića i glumca Dragana Stankovića.

Poetsko-scenskim nastupom “Samo sanjani prostor sreće“ u izvođenju  vranjskih gimnazijalca i predstavom “Tašana“ vranjskog pozorišta biće završen program u dvorištu kuće Bore Stankovića.

Za kraj manifestacije predviđena je svečana akademija “Pola veka Muzej kuće Bore Stankovića“, koja će biti održana 19. juna u Domu vojske.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: