70 godina obrazovanja učitelja na jugu Srbije

Lokalne vesti - Sreda 06.04.2016 - 08:38

Pedagoški fakultet u Vranju Univerziteta u Nišu u četvrtak obeležava Dan fakulteta i 70 godina od početka obrazovanja učitelja na jugu Srbije.

Pedagoški fakultet danas FOTO: S. Tasić Pedagoški fakultet danas FOTO: S. Tasić

Učiteljska škola u Vranju osnovana je 1946. godine. Od nje je 1972. godine nastala Pedagoška akademija, da bi 1993. bio formiran Učiteljski fakultet, koji prošle godine menja ime u Pedagoški fakultet.

Dekan Pedagoškog fakulteta profesor  doktor Sunčica Denić kaže da 70 godina obrazovanja učitelja za Vranje i za južnu Srbiju ima poseban značaj.

- Mi smo nasledili tu baštinu. U tom smislu okupili smo učitelje iz tih godina,  imajući u vidu da imaju šta da kažu i da će njihova iskustva da nam nešto znače.

Organizovaćemo i okrugli sto, gde će učestvovati učitelji iz tih prvih generacija koje su izlazile iz Učiteljske škole.

Upriličićemo svečanu akademiju  i podelićemo diplome, ali i nagraditi najuspešnije studente
- kaže Denićeva.  

Na Pedagoškom fakultetu, sa isturenim odeljenjem u Negotinu, trenutno ima oko 1.000 studenata, na tri smera.

Ove godine je posebno interesovanje izazvao smer  za informatiku u nastavi. Tu su  još  i smerovi za učitelje i vaspitače.

Profesorka Denić posebno ističe izdavačku delatnost fakulteta, kada je u pitanju periodika.

- Izdajemo “Godišnjak” Pedagoškog fakulteta. Posle Niša, to je jedini naučni časopis na prostoru južne Srbije.

Internacionalno i elektronski smo dostupni svima - kaže Denićeva.

Pedagoški fakultet u Vranju, pored studenata sa prostora južne Srbije, Kosova i Matohije,  ima i studente iz  Makedonije i Grčke, ali  i studente iz Srbije čiji je maternji jezik albanski, vlaški  i romski.
 
Prema podacima sa fakulteta, u poslednje dve godine opada interesovanje za smer učitelj, i to prema oceni Denićeve, najviše iz razloga što su potrebe tržišta takve.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: