A gde vam je vranjski pečat?

Lokalne vesti - Sreda 23.01.2013 - 13:35

Tragom “Youtube” hita “A gde vam je pečat”, OK Radio je pokušao da otkrije da li i radnici u Vranju imaju neki svoj zvanični pečat.

Ilustracija Ilustracija

Naime, bivši radnik “Građevinara” Zoran Petrović iz Medoševca, koji je postao zvezda "Youtube”-a izgovorivši na snimku sa jednog radničkog protesta u Nišu rečenicu: "A gde je pečat", tvrdi da svako zvanično saopštenje mora da ima potpis i pečat i da bi opet postavio isto pitanje.

U video klipu, koji je postao apsolutni hit na internetu Petrović prekida sindikalca dok čita radnički proglas pitanjem: "A gde je pečat", nakon čega dobija odgovor da "radnici Niša nemaju pečat“.

Taj snimak videlo je do sada više od 400.000 ljudi na društvenim mrežama, a mnogima je bilo inspirativno da kreiraju razne fotomontaže na ovu temu koje se umnožavaju iz minuta u minut.

Tragom ove priče, OK Radio je istražio da li radnici u Vranju imaju svoj pečat i pitao poznate vranjske sindikalce da li su njihova dokumenta bez “validnog” pečata važeća.

Najpoznatija zastupnica radničkih prava iz tekstilne industrije Snežana Veličković kaže da za sada postoje pečati sindikata, ali je ona otišla korak napred, pa je predložila da se njihove “muke” objedine u zajedničkom pečatu.

– Mi uvek kada nešto šaljemo ili kad donosimo odluke udaramo pečat sindikata. Tada je dokument mnogo ozbiljniji.

Kada svi sindikati donesu zajedničke odluke na nekom sastanku, onda udaramo pojedinačne pečate.

Ne bi bilo loše da se svi udružimo i da imamo jedan pečat na kome bi pisalo “radnici Vranja” i da sa njim istupamo pred nadležne organe kad tražimo ostvarivanje prava – kaže Snežana.

Saopštenje koje je nedavno poslato našoj redakciji iz Samostalnog sindikata Muzeja u Vranju nije bilo ispečatirano.

Goran Mitrović, predsednik tog sindikata kaže da on uvek udara pečat na svim dokumentima koji se tiču radnika i sindikata.

Interesujući se za nedavno saopštenje koje je upućeno medijima, postavili smo pitanje “A gde je ovde pečat?”, nismo dobili odgovor.  

– To je sastavni deo svakog dokumenta i on predstavlja zakonitost tog čina. Da li bi trebalo sve radnike ujediniti i napraviti zajednički pečat je već neka druga priča i tema koja ne bi trebalo da predstavlja moje interesovanje.

Kao predsednik sindikata smatram da bi ipak trebalo da to bude jedinstveno – kaže Mitrović.

Da nisu svi sindikalisti spremni za “ujedinjeni pečat” potvrđuje Sunčica Trajković iz Novog sindikata Zavoda za javno zdravlje.

– Pečat uvek udaramo jer je onda dokument verodostojan. Što se tiče zajedničkog pečata svih radnika u Vranju, nisam za tu varijantu.

Nemaju svi radnici iste interese. Ja sam u sindikatu zdravstva i zamislite kada bi potraživala sve ono što potražuju radnici “Jumka”.

Ne, ne, bolje je definitivno ovako kako je sada – kaže Trajkovićeva.

Verica Stošić bivša radnica “Koštane” kaže da je ta fabrika propala samo zato što nije bilo pečata.

 – Eeeee, da je Perica na vreme otišao u policiju…Dakle, da smo mi radnici imali pečat možda bi i sačuvali fabriku, a ovako ode sve niz vodu.

Nismo mogli da se borimo za svoja prava, jer kad se pojavite u bilo koji državni organ, prvo što gledaju je da li ima pečata na dnu papira – kaže Stošićeva.

Ona kaže da ako se čita neki radnički proglas, kao na video snimku iz Niša, taj dokument mora da ima pečat i potpis obavezno, da bude overen.

- Bez toga nije ozbiljno i može se shvatiti kao falsifikat. I ja da sam bila tamo, pitala bih “A gde je pečat” – završava Verica.

Na kraju, zaključuje se da su i radnici u Vranju u istom položaju kao i niški.

I bez pečata i bez prava.

Ko zna, možda ideja Snežane Veličković da udruži sve vranjske “mučenike” i da izradi jedan zajednički pečat na kome bi pisalo “Radnici Vranja. Zvanični pečat”, zaživi.

Jedino tako, njihova prava biće zagarantovana, a poprilično će biti smanjen i rizik od rađanja nove zvezde “Jutjuba” iz Vranja.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: