Advokati nastavljaju štrajk

Lokalne vesti - Ponedeljak 22.09.2014 - 09:29

Advokati u Vranju će po preporuci Advokatske komore Srbije nastaviti štrajk od ponedeljka, jer nije postignut dogovor u Ministarstvu pravde o vraćanju poreskih opterećenja za advokate na nivo iz prošle godine.

Drugi štrajk advokata ove godine Drugi štrajk advokata ove godine

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević najavio da će advokati biti u obustavi rada do ispunjenja zahteva advokature za otklanjanje nepravilnosti vezanih za uvođenje javnog beležništva koje ugrožavaju advokatsku profesiju, kao i zahteva za rešavanje pitanja paušalnog poreskog oporevzivanja.

– Na sastanku, ministarstva pravde i finansija poslali su predstavnike bez jasnih ovlašćenja za pregovore i sa jedinom namerom da se prikaže kako se nešto radi.

Odluka Skupštine AKS od 13. septembra koja je dostavljena svim državnim organima i javno objavljena, potpuno jasno i precizno je odredila zahteve advokature.

Ni Ministarstvo pravde ni Ministarstvo finansija se ni jednom rečju nisu odredili prema toj odluci, a ta odluka je polazna osnova za pregovore – kaže Đorđević.

Advokatska komora Srbije upitala je i gde su u pregovorima ministri pravde i finansija „koji su jedini ovlašćeni da se o zahtevima advokature izjasne”.

- Očigledno je da Ministarstvo pravde sva svoja saopštenja daje s ciljem očuvanja svojih pozicija, prebacujući odgovornost na druge, iako se zna da je za celo ovo stanje u vezi sa protestom advokata najodgovornije Ministarstvo pravde – kažu u Advokatskoj komori Srbije.

Podsetimo, advokati traže da se po hitnom postupku izmene odredbe Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku i Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa.

Povukli su sve svoje predstavnike u komisijama, radnim grupama i drugim radnim telima, a od advokata koji su izabrani u Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca traže ostavke.

Takođe, advokati traže i smenu ministra pravde Nikole Selakovića.

Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: