ANTIĆ: Možemo da uzmemo Haremluk

Lokalne vesti - Petak 13.11.2015 - 14:33

Gradonačelnik Zoran Antić smatra da ne postoji krivica rukovodstva grada što je lokalna samouprava izgubila gazdovanje nad zgradom Haremluka, kulturnog dobra pod zaštitom države koje je sada u rukama Direkcije za imovinu Republike Srbije.

Cifra zakupa od 4.000 evra mesečno odvratila je potencijalne ponuđače Cifra zakupa od 4.000 evra mesečno odvratila je potencijalne ponuđače

- Mi smo od prvog dana hteli da Haremluk bude i dalje ugostiteljski objekat, što je bilo logično imajući u vidu da je objekat tokom godina stekao visoku reputaciju u Srbiji.

„Simpo“ se u poslednje vreme nije ponašao kao dobar domaćin, što je bilo evidentno, i hteli smo da to funkcioniše bolje. Posle raskida ugovora sa vranjskom kompanijom, uradili smo sve što je bilo logično i potrebno da objekat preuzmemo.

 

Obratili smo se Direkciji za imovinu. Ispostavilo se da mi ne možemo da ga izdamo u zakup za te namene jer je država vlasnik i ona se pita - kaže Antić.

Novi vlasnik međutim skoro godinu dana nije ništa preduzeo.

- Ili nisu bili sposobni, ili nisu želeli da reše taj problem i odgovore na naš zahtev. Još uvek nemamo zvaničan odgovor. U međuvremenu, država je odlučila da ga sama izda u zakup. Stavili su abnormalno visoku zakupninu i naravno da zgradu niko neće – konstatuje Antić.

On dodaje da su na našem području psotojali zainteresovani za zakup.

- Interesovali su se poslovni ljudi i ugledni privrednici sa kojima bismo mogli da se dogovorimo da objekat dobije novi sjaj, da bude obnovljen po najvišim standardima, a da zadrži autentičan duh koji je i imao. Čak su vrlo ozbiljni poslovni ljudi, između ostalih i iz preduzeće Alfa Plam, bili zainteresovani. Ali, nije nam se dalo da mi budemo zakupodavci prema trećem licu - objašnjava Antić.



Davanje na korišćenje ove zgrade Vranju, u skladu sa Zakonom o javnoj svojini, bilo bi moguće samo u slučaju da je nepokretnost potrebna gradu „radi obavljanja poslova iz nadležnosti grada, a ne i radi izdavanja iste u zakup“, što je bio i predmet zahteva Grada Vranja ka Direkciji za imovinu, objasnili su prošle sedmice za OK portal nadležni iz Direkcije za imovinu.

- Mi možemo da apliciramo i uzmemo Haremluk da tamo smestimo neku od ustanova kulture, ali mislim da to nije dobra opcija. Tamo je više od dvadeset godina bio ugostiteljski objekat, čuven širom Srbije, i prirodno bi bilo da zgrada zadrži istu delatnost. Nemamo mi problem, obratićemo se zahtevom da nam ga vrate na korišćenje, da tu smestimo neku instituciju, ali to nije to. Nama kao gradu sada zaista nedostaje objekat biznis kluba - navodi Antić.

Astronomska cifra zakupa od 4.000 evra mesečno koju je razrezala država odvratila je zasad sve potencijalne ponuđače i na prvi oglas se nije javio niko. Iz Direkcije su najavili raspisivanje drugog oglasa. Do tada, zgrada je bez stanara i lagano propada.

Snežana Radivojević Petrović, sadašnja upravnica Galerije narodnog muzeja u Vranju, a u vreme ustupanja Haremluka na korišćenje „Simpu“ pre dvadesetak godina direktorka Narodnog muzeja, smatra da je nelogično da država rukovodi izdavanjem u zakup kada decenijama nije dala ni dinara da se objekat sačuva.

- Po toj logici, država bi mogla da u Vranju ustupi nekom zakupcu i Selamluk, Amam, Muzej kuću Bore Stankovića, Gimnaziju, sve objekte pod zaštitom. To je besmisleno. Zar nije prirodnije da zgrada ostane pod upravom grada ili muzeja, da se pare od izdavanja uplaćuju recimo u neki fond iz koga bi se obnavljali i održavali spomenici kulture na našem području. Ko zna da li će država to izdati, a zgrada propada - upozorava Radivojevićka.

Godine 1994. godine završeno je poslednje renoviranje objekta u poslovni klub „Simpa“.  Zgrada je od januara 2015. prazna. Potrebna joj je hitna sanacija krova i dela severnog zida.

Dejan Dimić
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: