"Antić nas ignoriše"

Lokalne vesti - Utorak 03.03.2015 - 14:38

Zaposleni u Gradskoj upravi u Vranju jednoglasno su prihvatili kolektivni ugovor u kome je jedna od tačaka poboljšanje njihovog materijalnog položaja.

Predstavnici sindikata gradske Uprave spremni na sve Predstavnici sindikata gradske Uprave spremni na sve

Prema tvrdnjama sindikalaca njegovo potpisivanje i dalje ignoriše gradonačelnik Zoran Antić.

Sindikalci najavljuju da će već od srede 4. marta svakog dana u minut do 12 sati biti održan jednočasovni štrajk upozorenja koji će prerasti u generalni štrajk ukoliko gradsko rukovodstvo ne poveća plate za 267 zaposlenih u Gradskoj upravi.  

- I dalje nismo ništa postigli. Imali smo prezentaciju kolektivnog ugovora koji je usaglašen sa radnom grupom koju je odredio gradonačelnik, ali  kolektivni ugovor nije potpisan, jer nas gradonačelnik ignoriše – kazala je Jelena Janković, predsednica Gradskog odbora Sindikata uprave.

Prema njenim rečima gradonačelnik u ponedeljak nije hteo da primi delegaciju sindikata koja je htela još jednom da ga upozori o zbivanjima koja će da se dešavaju.

- Potpisao je kolektivni ugovor sa sa Predškolskom ustanovom, a nas je izignorisao. Dogovarali smo se i o tome kakave bi naše akcije bile dalje.

Sindikalci će u sredu u 12 sati u Skupštini grada organizovati zbor da se potpišu radnici koji su spremni da štrajkuju – kaže Jankovićeva.

Sindikalci kažu da je kolektivan ugovor bitan za njih zbog tačke koja se tiče poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u Gradskoj upravi.

- Ako ne primenimo tačke koje se odnose na naš materijalni položaj onda nam i kolektivni ništa ne znači.

Tačka 22. kolektivnog ugovora predviđa da poslodavac iz sopstvenih izvornih prihoda može deo tih prihoda upotrebiti za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih i poboljšanje uslova rada.

Iz izvornih prihoda poslodavac može isplatiti zaposlenima novčanu pomoć više puta u toku kalendarske godine, a o visini pomoći pregovaraju poslodavac i sindikat  uz saglasnost gradonačelnika.  I na osnovu nje je masa kolokalnih samouprava u Srbiji uredila svoje plate. Za tu tačku se držimo kao za slamku spasa.  

Ukoliko u toku današnjeg dana gradonačelnik pristane na potpisivanje kolektivnog ugovora onda ćemo pregovarati dalje i odustaćemo od štrajkova – kaže Jankovićeva.

Prema njenim rečima niko u zemlji Srbiji nije uradio ono što je gradsko rukovodstvo u Vranju uradilo.

- Mnoge lokalne samouprave nam daju podršku, jer mnoge od njih imaju zaključke Gradskih veća po kojima mimo uredbe Vlade Srbije o koeficijentima imaju dodatne koeficijente za ugrožene kategorije – kaže predsednica sindikata zaposlenih u Gradskoj upravi.  
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: