ANTIKANCERKAMPANJA: Mi možemo, ja mogu

Lokalne vesti - Nedelja 05.02.2017 - 10:11

Vranje - Svetska zdravstvena organizacija sa Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv raka.

Najava akcije Najava akcije

U Srbiji se godišnje u proseku  dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi.

Prema rečima doktora Dragana Pešića iz Centra za prevenciju u Vranju, od prošle godine započeta je trogodišnja kampanja pod sloganom „Mi možemo, ja mogu”, kojom se podseća da pojedinac i zajednica mogu da doprinesu smanjenju globalnog tereta rakom.

- Muškarci u našoj sredini najviše obolevaju  i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate.

Kod žena maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice.

Na više od 80 odsto svih malignih bolesti moguće je uticati modifikovanjem faktora rizika koji su odgovorni za pojavu bolesti.
 
Ukoliko do bolesti ipak dođe, njen je ishod moguće poboljšati ranim otkrivanjem, terapijom i rehabilitacijom uz odgovarajuće  zbrinjavanje
- ukazuje doktor Pešić.

Ključne poruke ovogodišnje kampanje da društvena zajednica može da podstakne i preduzme akciju, preventivno deluje na rak, skrene pažnju, razvija zdravu okolinu, poboljšaja pristup zdravstvenoj zaštiti obolelih od raka, mobiliše sve snage u borbi protiv raka, izmeni zdravstvenu politiku, formira fondove za kontrolu raka i zajednički pojača uticaj u borbi protiv raka.

Iz Centra za prevenciju poručuju da pojedinac može da izabere zdrave stilove života, razume da rano otkrivanje raka spašava živote, traži podršku zajednice, podrži druge u borbi protiv raka, preuzme kontrolu nad svojom bolešću, da se posle lečenja raka vrati na posao, podeli svoju priču sa drugima i glasno govori o preživljenoj bolesti.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: