APOTEKA: Čudni tokovi novca

Lokalne vesti - Sreda 29.07.2015 - 21:04

Direktori u Apoteci u Vranju se menjaju, ali problemi i ponašanje koje su ovu ustanovu doveli u situaciju u kojoj jeste izgleda ostaju isti.

Olivera Tomić Olivera Tomić

Izvor OK Radija iz same Apoteke navodi više najnovijih dešavanja u režiji direktorke Olivere Tomić, koja je na to mesto došla uz podršku Jedinstvene Srbije.

 

Kao prvo, navodi se da je Apoteka, u opštoj zabrani zapošljavanja, zaposlila novog šofera, koji „isključivo vozi direktorku, i to od posla kući i kući sa posla“.

 

Firma koja je u dubiozi od šest miliona dinara, kojoj nije usvojen završni račun za 2009. godinu, koja je i sa najnovijim završnim računom imala velikih problema na Skupštini, odlučila je da za restauraciju bareljefa, umetničkog predmeta u svom vlasništvu, potroši najmanje pola miliona dinara.

 

Na kraju, pri živih informatičara u firmi, od kojih je jedan čak doktor informatike, Apoteka iznajmljuje firmu sa strane da im održava operativne sisteme, vitalne u poslovanju ove firme.

 

Sad, šta je istina u celoj ovoj priči?

 

Začudo, pokazalo se da je do istine veoma teško doći, ali iz potpuno nepoznatih razloga. Direktorka Olivera Tomić i Suzana Antić Ristić, koja se nalazi na funkciji operaterke za komunikacije, tražile su da im se pitanja vezana za ova dešavanja pošalju pismeno, potom su tražile da se pečatom OK Radija overi dokument sa odgovorima (!) a potom su pitanja redakcije i sopstvene odgovore objavili na sajtu Apoteke, a da pri tome OK Radio nije ni objavio sopstveni tekst.

 

Na početku, Apoteka je tražila da se odgovori upućeni OK Radiju objave bez ikakvih izmena ili tumačenja. Pri tome, odgovor recimo na pitanje o platama dostiže čitavu stranu A4 formata.

 

No, po stranu novinarske muke sa ljudima kojima je javnost najveći neprijatelj, kako stoji stvar, recimo, sa zapošljavanjima?

 

Pa eto, vozač je na bolovanju, a ovaj koji sad vozi direktorku kući ga menja. Kako će dalje, kad se onaj vrati sa bolovanja, u odgovorima koji ne smeju da se diraju uopšte se ni ne nagoveštava.

 

Ali, zato Apoteka bruji da će direktorka Tomić, u duhu štednje, da svima smanji plate, čak do minimalca. Za farmaceute sa platama koje prosečan Vranjanac može samo da sanja, to nije najbolje rešenje.

 

Opet, Tomićeva ima prilično filozofski pogled na tu stvar sa smanjenjem plata i mogućim otpuštanjem radnika.

 

- Tehnoloških viškova neće biti, dok za to ne stigne nalog od osnivača ustanove.   

 

To ne znači da se ne razmišlja o najavljenim racionalizacijama u zdravstvu, pogotovu kada je reč o nezdravstvenim radnicima.

 

Da ne bi bili zatečeni odlukom nadležnih, Apoteka će prvo zatražiti sistematizaciju radnih mesta.

 

Što se tiče minimalnih zarada, smatramo da je bilo kakva zarada bolja od otpuštanja zaposlenih, iako takva logika ne odgovara pravilima liberalnog kapitalizma – stoji u odgovoru direktorke Tomić, objavljenom pre nego što se uopšte pojavio u medijima.

 

Ali, glavna fora čitave priče, pravo narodno veselje  je restauracija bareljefa. Bareljef je umetnički rad koji je vlasništvo Apoteke, a za čiju restauraciju je ova firma, u sred besparice i gubitka od šest miliona odvojila, priča se, pola miliona dinara.

 

Ili, ako nije toliko, onda koliko, i po kom osnovu, posle kojeg tendera ili javnog poziva?

 

Olivera Tomić skida veo misterije sa ove priče.

 

– Prvobitni umetnički bareljef je rađen skoro jedan vek ranije, a restauiran je po konkursu Grada Vranja, po preporuci gradskog Muzeja, koji je i odredio umetnika za taj posao, kao umetnička baština Vranja, sačuvana od propadanja i zaborava – rekla je Tomićeva.

 

Dakle, bareljef je restauriran preko lokalnog konkursa za kulturu, a „nešto para“ je dodala i sama Apoteka. Bareljef je inače izložen u centralnoj gradskoj apoteci, a pronađen je u podrumu firme, prilikom sređivanja.  

 

Na kraju, i to pitanje održavanja informacionog sistema. Koliko li to para košta?

 

– Centralni informacioni sistem održava „Europos“ iz Beograda, koji je posao dobio po javnom tenderu. Apoteka ima zaposlenog informatičara, referenta tehničke podrške, koji obavlja poslove predviđene pravilnikom – kaže Tomićeva.

 

Ovakav način odgovaranja krajnje je zanimljiv. Upitana zašto baca pare na ljude sa strane, Tomićeva odgovara da ima zaposlenog ali da on radi po pravilniku! Svaka čast na domišljatosti, koja ipak ne sakriva tešku odioznost prema javnosti koju direktorka Tomić gaji.

 

Na kraju, sagovornik OK Radija napominje da je „rak rana“ Apoteke, koja je razorila finansijsku konstrukciju te firme „nepotrebna nabavka lekova od strane direktorke i njene pomoćnice i to pre sniženja cene lekova“.

 

Zanimljiva konstatacija, koja možda pokazuje kako to da sve privatne apoteke cvetaju, a samo državna propada. Ali, o tome u nekoj od narednih priča.

 

autori: A. Stojković - S. Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: