APOTEKA: Nezakonita isplata otpremnina?

Lokalne vesti - Ponedeljak 30.05.2016 - 16:18

Radnicima Apoteke Vranje, koji su dobili otkaze, isplaćene su u petak otpremnine, i to iz budžetskih sredstava ustanove.

Nema kraja aferama u Apoteci FOTO OK Radio Nema kraja aferama u Apoteci FOTO OK Radio

Ovu informaciju potvrdili su predstavnici sindikata OSA Apoteke Vranje, među kojima je najviše onih koji su nedavno dobili otkaze.

Sredinom aprila uručeno je oko 17 otkaza zaposlenima u Apoteci Vranje, članovima sindikata OS, po osnovu tehnološkog viška.

Prema navodima sindikata, direktorka Apoteke Vranje Olivera Tomić je odmah podnela zahtev za isplatu otpremnina Ministarstvu zdravlja i RFZO.
 
Istovremeno,  OSA je obavestila Ministarstvo zdravlja i RFZO o nezakonistosti celokupne  procedure tehnološkog viška koju je sprovodila direktorka Tomić i da joj sredstva za otpremnine, prema mišljenju sindikalista ne bi trebalo odobriti.

Sindikalisti kažu da sredstva za otpremnine nisu bila odobrena od strane Ministarstva zdravlja i RFZO-a, zbog njihovog kako kažu pravovremenog ukazivanja na nezakonisti u radu direktorke, uz dostavljanje pisanih dokaza.

- Nama jesu isplaćene otpremnine, ali to ništa ne znači, jer smo mi podneli tužbe i čekamo šta će sud da odluči.

Prema podacima iz pravne službe, sredstva za otpremnine isplaćena su iz budžetskih  sredstava, koja su namenjena za plaćanje lekova, a ne za otpremnine.

Mi nismo dobili uplatu na račun za otpremnine, nego su sa računa Apoteke prebačena sredstva na račun za otpremnine
-  pojašnjava predstavnica sindikata OSA.

U ovom sindikatu kažu da su otpremnine koje su dobili niske, pa je recimo  neko sa 30 godina staža u proseku dobio oko 400.000 dinara, što je po gruboj računici visina mesečne bruto plate za godinu dana.

- Pare su nam na računu, mi moramo da živimo i da ih trošimo. Kako će sud da odluči, videćemo.

Ako nas vrate na posao, moraće još da nam doplate
- zaključuje predstavnica OSA.

Prema raspoloživim informacijama Apoteka Vranje je za otpremnine 17 otpuštenih radnika isplatila 10 miliona dinara otpremnina.

Direktorka Tomić, smatraju sindikalisti, je znala da pošto nije ispoštovala Zakon o radu i isplatila otpremnine istog dana kada je dala otkaz radnicima, mora da ''ispoštuje'' Zakon o maksimalnom broju zaposlenih i otpremnine isplati najkasnije do 27. maja.

- Kada ne bi isplatila otpremnine, Inspekcija rada automatski bi nas vratila na posao, što bi bio njen konačan poraz u borbi koju je već izgubila.
 
Zato ona ne bira način, makar kršila i zakon
- poručuju sindikalisti.

Sa druge strane u Inspekciji rada nisu želeli detaljnije da govore o ovom slučaju uz obrazloženje da još uvek postupaju po tim predmetima i da u Apoteci još uvek nisu krenuli u nadzor za poništaj rešenja o otkazu.

Vesna Stanković, inspektor rada, navodi da tek kad se bude utvrdila celokupna procedura, zajedno sa svim dokazima, inspekcija može da saopštava podatke vezane za slučaj “Apoteka”.

- Treba utvrditi da li je bilo osnova za otpuštanje i po kom zakonu.

Nakon toga, treba utvrditi i po kom osnovu su imali pravo na otpremnine, pa tek onda možemo da iznosimo činjenice šta i kao dalje
- pojašnjava Stanković.

Sindikalisti  kažu  da su o namerama direktorke Tomić obavestili Tužilaštvo u Vranju, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarsvo zdravlja, PU Vranje, kao i Državnu revizorsku instituciju.

Direktorka Apoteke Olivera Tomić nije odgovarala na telefonske pozive. Njena sekretarica najpre je rekla da je ona na sastanku, a zatim da je napustila zgradu.

 

RAČUNI

- Olivera Tomić je kao odgovorno lice korisnika budžetskih sredstava ZU Apoteka Vranje, dana 27.05.2016. godine sa budžetskog računa 840-411661-52 isplatila otpremnine zaposlenima koji su proglašeni tehnološkim viškom po Zakonu o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Za isplatu otpremnina Ministarstvo zdravlja i RFZO su otvorili namenski račun 840-2769761-59, ali kako RFZO nije prebacio sredstva zbog sumnji u regularnost celokupnog postupka racionalizacije, Olivera Tomić je učinila krivično delo i za isplatu otpremnina upotrebila sredstva koja su na računu 840-411661-52 preneta od RFZO za plaćanje lekova.

Navedena sredstva nisu bila predviđena u finansijskom planu ZU Apoteke Vranje za 2016. godinu, tako da ZU Apoteka Vranje nije mogla iz sopstvenih sredstava da isplati, već samo ukoliko dobije namenska sredstva od RFZO-a, koja do kraja maja NIJE dobila - kaže se u najnovijem saopštenju OSA sindikata.


 

  • Pročitajte saopštenje Sindikata OSA.docx
  • OK RADIO

    Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

    Komentari

    Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

    Ostavite komentar:

    Ime:
    Email:
    Komentar: