BAHATO: Ko dozvoljava ovakvo parkiranje?

Lokalne vesti - Petak 31.07.2015 - 12:34

U opštem saobraćajnom haosu u Vranju, vrhunac bahatosti, bezakonja i bezobrazluka je parking mesto Višeg suda na sred trotoara i invalidskog prolaza.

Parkira se ko kako hoće, i to službeno: Pored Višeg suda FOTO A. Stojković Parkira se ko kako hoće, i to službeno: Pored Višeg suda FOTO A. Stojković

Pored pešačkog prelaza i silaza za invalide iz zgrade suda žutom bojom obeleženo je parking mesto za, kako kažu u Direkciji za izgradnju, službeno vozilo Višeg suda.

– Viši sud je Direkciji podneo zahtev za obeležavanje jednog parking mesta ispred zgrade i izašli smo im u susret. Tražili su za službeno vozilo, a sada ko tamo prakira, to ne znamo.

Smatrali smo da im treba to mesto, jer i kada dovode stranke na saslušanja moraju negde da stanu. Direkcija je nadležna za bezbednost, upravljanje i regulisanje mirujućeg saobraćaja.

Stim u vezi, za obeležavanje parking mesta ne treba nam ničija saglasnost, osim u slučajevima kada je to potrebno na mestima gde se izvode građevinski radovi – kaže direktor Direkcije Dragan Stojković.

Na pitanje zbog čega je parking mesto na trotoaru gde parkirana vozila ometaju pešake, a pre svega invalide, a time i ugrožavaju njihovu bezbednost, Stojković odgovara da parking mesto mora da bude na trotoaru.

– Parkinzi mogu samo na trotoarima da se organizuju, ne mogu na kolovozu da se obezbede, pogotovu ne na tom mestu gde je u blizini raskrsnica – kaže Stojković.
 

Ukoliko prolazite pored Višeg suda, morate da siđete sa trotoara na ulicu, jer je u blizini crveno - belog pešačkog prelaza parking mesto za potrebe Višeg suda.
 

Prema oceni stručnjaka, ovo parking mesto ispred zgrade Višeg suda je više nego skandalozno. 
 
Kako objašnjavaju ljudi saobraćajne struke, Viši sud ima svoja parking mesta na delu iza zgrade, tako da je ovaj zauzet prostor na trotoaru nedopustiv. 
 
- Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, od zelenila do parkiranog automobila treba da postoji prazan prostor za prolaz pešaka najmanje 1,6 metara. 
 
Ovde nema ni 20 centimetara. Taj trotoar je inače uzak, još samo fale parkirani automobili.
 
Ja zaista ne znam ko je ovako nešto mogao da dozvoli.
 
Ovo je van svih pravila i zakona i pod hitno taj deo trotoara treba osloboditi. 
 
Ko se iole razume u saobraćaj, zna o čemu govorim i koji je tu problem - kaže naš sagovornik, inače inženjer saobraćaja.

 

E sada, nismo uspeli da dođemo do odgovora na pitanje zbog čega se na parking prostoru za vozila Višeg suda parkiraju privatni automobili daktilografkinja i ostalih saradnika suda i ko je to dozvolio?

Stiče se utisak da u silnom javašluku može ko kako i gde hoće da zatraži parking mesto i da ga dobije, čime bez trunke odgovornosti ugrožava nečiju bezbednost.

Komunalna kao i saobraćajna policija su nemoćne, jer je mesto obeleženo žutom bojom, što znači da je nekome neko dozvolio da se parkira na sred trotoara ispod drveta.

Ako je već to tako odlučeno, trebalo je bar obeležiti i saobraćajnim znakom da je parking samo za službena vozila suda, ne i privatne automobile daktilografkinja, sekretarica, spremačica i ostalog osoblja te ustanove koja prva treba da vodi računa o poštovanju zakona.

tekst i foto: Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: