BAJRAMOVIĆ: Da i Romi žive u 21. veku

Lokalne vesti - Sreda 26.10.2016 - 22:05

Dejan Barjamović gradski je većnik za pitanja Roma već više od sto dana, a već ima i određenih rezultata u poslu kojim se bavi.

Bajramović: Diskriminacija je stvar pojedinca FOTO FB Bajramović: Diskriminacija je stvar pojedinca FOTO FB

Bajramović je u Vranju bio poznati vranjski aktivista, posebno cenjen u svojoj zajednici, a Romska partija kojoj pripada bila je na izbornoj listi SNS-a.

Bajramović je otvoren sagovornik, i očigledno odlično upućen u materiju kojom se bavi.

OK RADIO: Koji je po vašem mišljenju najveći problemi Roma u Gradu Vranju?

BAJRAMOVIĆ: To je pre svega pitanje nerešen pravno imovinska svojina. Ostavinski postupci među Romima nisu rešeni još iz vreme naših pradedova, koji su uslov za urbanističko rešavanje romskih naselja.

Da li se do sada radilo na rešavanju tih problema i ako jeste šta se uradilo?

Da se ozbiljno radilo na urbanističkim rešenjima romskih naselja nije mi poznato, ali mi je u ovih nekoliko meseca I te kako jasna slika oko rešavanja tih problema.

Zadatak koji sam sebi postavio je rešavanje dva romska naselja na području grada Vranja i gradske opštine Vranjska Banja, možda je ambiciozan ali ostvarljiv, te da se  nadam  da ću završiti u toku svog  mandata.

Pokreću se prvi osnovni nacrti detaljnih planova regulacije romskih naselja.  

Na kom problemu po vašem mišljenju treba da se trenutno fokusira sadašnja vlast?

Prioritet je infrastrukturna rešenja romskih naselja. Spontano nastala naselja preko 50 godina nemaju rešene kanalizacione, vodovodne mreže i ostale infrastrukturne probleme, što je prevenstveno potrebno za kvalitet života stanovnika tih naselja u 21. veku.  
 
Postoji li diskriminacija prema Romima u Gradu Vranju i ako postoji gde je najviše izražena?

Diskriminacija je opšti pojam. Ja bih pre svega rekao neshvatanje određenih kulturoloških razlika između pojedinaca odnosno grupa.

To u mnogome doprinose obe strane. Romi, pojedinci,  sebi dozvoljavaju svakojakakve etikete, radi lične koristi, ne bili se dodvoravali pojedincima koji koriste njihovu neobrazovanost.

A opet na štetu celokupnog romskog naroda.  

Sa druge strane, ti isti pojedinci, ali većinskog naroda, koriste se definicijom paternalizma, a to je da oni najbolje znaju šta je dobro tom narodu, ne vodeći  računa o “glasu” tog naroda, već vrše manipulaciju radi ličnog prosperiteta u političkom životu.

Tako da po mom mišljenju diskriminacija je najveća u tom delu.

Samo ravnopravno participiranje u političkom suživotu može doprineti poboljšanju romske nacionalne manjine u svim oblastima.

Koliko Romi poznaju zakon o zabrani diskriminacije i da li se uopšte poštuju zakonske odredbe ovoga zakona?

Romi uglavnom ne poznaju, oni su čuli za reč diskriminacija ali koje i koliko oblika  postoje neznaju.

Naime, u Zakonu o zabrani diskriminacije, izuzev kada se radi o takozvanoj pozitivnoj diskriminaciji , u odredbama koje su usko povezane sa Ustavom Republike Srbije govori se o zabrani diskriminacije po veri, kulturi, nacionalnosti, polu, rodu...

Institucionalno se poštuju, no ispadi pojedinaca u okviru institucija se pogrešno konotiraju te da se takva dela prepisuju institucijama a ne pojedincima što bi trebalo da se osobe kažnjavaju a ne etiketiraju institucije.

Objasnite nam bliže vaše nadležnosti kao većnika u Gradskom Veću.

Moja nadležnost u okviru grada kao većnika je u okviru Zakona o lokalnoj samoupravi , a to su nadležnosti Gradskog Veća, koje predlaže statut, budžet i druge odluke i akte koje donosi skupština.

Neposredno izvršavamo i staramo se o izvršavanju odluka i drugih akata skupštine opštine, donoimo odluke o privremenom finansiranju u slučaju da skupština opštine ne donese budžet pre početka fiskalne godine.

Veće, a i većnici, vrše nadzor nad radom opštinske uprave, poništavamo ili ukida akte opštinske uprave koji nisu u saglasnosti sa zakonom, statutom i drugim opštim aktom ili odlukom koje donosi skupština opštine.

Mi rešavamo i sporove u upravnom postupku u drugom stepenu o pravima i obavezama građana, preduzeća i ustanova i drugih organizacija u upravnim stvarima iz nadležnosti opštine.

Staramo se i o izvršavanju poverenih nadležnosti iz okvira prava i dužnosti Republike, odnosno autonomne pokrajine, kao što i postavljamo  i razrešavamo načelnika opštinske uprave, odnosno načelnike uprava za pojedine oblasti.

Kova aska tuće najbaro problemi so isilen o Roma ki Vranja?

Adva so nane rešime o pravno imovinsko isibe. Nane nakhavde o khera hem o thana prekalo roma kola akana đivdinena athe soj uslov te rešinenpe urbanistički o romane mahale.

Kerđape li nešto đi akana te rešinenpe adala problemija ?

Da kerđepe nešto ko rešiba akava problemi nane mange penđarutno ali manđe ko akala masekija po jasno kote trenutno o problemi.

Okova so me valjani te kerav, adava te rešinenpe duj romane mahale ki Vranja hem ke dizjaki opština Vranjaki Banja, šaj adava ambiciozno ali šaj te kerelpe so me isima nada te kerelpe aso mo mandati.

Lelja te kerelpe fundamentalna skice asi detaljno regulacija ko romane mahale.

Ko kova problemi pala tute, avdusutni vlast valjani te fokusirinipe?

O prioriteti i infrastruktura aso romane mahale. O mahale kola ule angleder 50 berš nanelen rešime kanalizaciono, panjesi mreža hem aver, sj ko jekto than valjani aso kvalitet đivdipaso aso manuša ko 21. veko.

Isi li diskriminacija premalo Roma ki Diz Vranja hem ako isi kote najbut dićhola?

I diskriminacija opšto pojam. Ma bi anglo aver vakerava so adava ked na haljolape dek kulturološka razlike maškaro jek ja po but manuša.

Ko adava utičinena solduj strane. Roma, podek đene, pese ćhivena etikete, sar bi ovelalen korist, hem sar bi kerenape šukar nekasa kola iskoristinena adava so nane sikavde.

A sa adava ko lošnipe aso  sa o Roma.

Ki dujto strana, adala kola ko većinsko narodo lena i definicija paternalizma, a adava da on najšukar đanena so valjani aso Roma, bi ko dikhiba so ćaće valjani, hem kerena manipulacija sar bi ovela olenge po šukar ko politikano đivdipe.  

Ađakhar me isima ki godi so i diskriminacija ko adava kotor najbari.

Jekhutno khujba ko politikano živdipe šaj te anel šukaripe ko romano živdipe ko sa kotora.


Kobor o Roma đanena o Zakoni aso brajba e diskriminacija hem ikerenape li o manuša ko zakonese odredbe taro akava zakoni?

O Roma ko principi na đanena, on šunđe aso lafi diskriminacija ali koja em ko savo oblik avela na đanena.

Ko Zakoni aso brajba e diskriminacija , bi ko dikhiba ko sar vikinipe POZITIVNO diskriminacija, ko odredbe kola vakerde da ko Ustav tari Republika Srbija vakeripe taro brajba e diskriminacija pali vera, kultura, nacija, pol, rod hem aver.

Institucionalno ikerenape ko adva, podijek manuša kola kerena buti ko institucije isilen ispadija so vakeripe da o institucije kerena diskriminacija a na o manuša kola valjanena te kazninenpe a na o institucije.

Vaker amenđe soj ti buti sar Dizjako Većniko ki Diz Vranje?

Mi buti sar Dizjako Većniko ki Diz Vranje ij ko okvir ko Zakoni tari lokalno samouprava, a adva:

Dela predlog aso statuti, budžeti hem aver aktija kola anela i skupština;

Neposredno kerela hem dikhela sar kerelape o odluke hem aver aktija so anela i skupština;

Anela odluke aso jekvahti finansiranje ked e skupština e opštinaki na anela o budžeti angleder o fiskalno berš;

Dikhela sar kerela buti e opštinaki uprava, ćhinaj ja cidela e opštinake aktija kola nane e zakoneja, statuteja hem aver opšta aktija ja odluke kola anela e skupština opštinaki;

Rešini ko upravno postupak ko dujto stepeni taro pravija hem obaveze e dizanenge, e preduzećenge hem aver ustanove hem organizacije ko upravna buća kola ko nadležnost e opštinako;

Dikhela te kerelpe o poverime nadležnostija kola ko pravno okviri hem dužnostija e Republikake ja autonomno pokrajna;

Ćhivela ja cidela e načeniko asi opštinaki uprava, ja e načenikonen tari uprava ko podijek kotora.

 

Ovaj tekst produciran je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Šunen E Romen". Stavovi izneti u tekstu isljučiva su odgovornost OK Portala i ni na koji način ne odražavaju stavove Ministarstva kulture i informisanja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: